Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan ni hjälpa mig med att söka praktikplats?

Hej
Jag har utbildad mig som fysiker fyra år utomlands och har redan fått bedömning från högskoleverket, frågan är kan ni hjälpa mig att hitta praktikplats? Om jag skulle bli medlem hos er, vad kostar medlemsavgiften om jag är arbetssökande? Tack
Med vänlig hälsning,
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Hawra,

  Nej, tyvärr förmedlar vi inte några praktikplatser. Du kan däremot få uppslag och inspiration till arbetsgivare som anställer naturvetare på vår hemsida under Lediga jobb och lära dig mer om vad naturvetare kan jobba med under Karriär.

  Naturvetarnas medlemsavgift är 250 kronor. Du kan ansöka om reducerad avgift om du har en inkomst under 20 000 kr per månad, då kan medlemsavgiften vara 175 kr/mån eller 100kr/mån beroende på din inkomst. Läs mer om reducerad medlemsavgift här.

  Utöver medlemsavgiften tillkommer en avgift på 35 kr/mån för HELP juristförsäkring. Juristförsäkringen kompletterar det arbetsrättsliga skyddet som du kommer få om du blir medlem i Naturvetarna, till att även gälla juridiskt stöd i privatlivet. Denna försäkring kan du däremot välja att avsluta om du vill.

  Här kan du läsa mer om vad Naturvetarna kan erbjuda dig, kanske kan någon av våra karriärtjänster, som du hittar under Karriär & utveckling, vara av intresse för dig.

  Tips gällande praktikplats

  Innan du börjar med att söka praktik kan det vara bra att fundera över vad ditt mål i karriären är. Är det inom en viss bransch du ser dig själv inom? Vilka arbetsgivare är intressanta för just dig och varför? Vet du kanske redan vilken tjänst du vill ha i framtiden? Vilka kompetenser från din utbildning vill du använda dig av under praktiken?

  Det finns flera olika sätt för att hitta praktik:
  • Kontakta arbetsgivare. Ta kontakt med intressanta arbetsgivare och fråga om deras behov av praktikant. Var dock förberedd på att själv få svara på frågor om varför du vill göra praktik hos just dem och vad du vill ha ut av praktiken.
  • Ditt personliga nätverk. Ditt nätverk kan också vara till nytta när du söker praktik. Kom ihåg att ditt nätverk är så mycket mer än bara dina kurskamrater utan kan även inkludera dina lärare, handledare, familj, släkt, grannar och dina vänner. Vem vet, kanske någon släkting jobbar på ett intressant företag och kan hjälpa dig. Gör en mini-intervju och fråga vad deras roll innebär och vad som är bäst med att jobba på just det företaget.
  • Internet. Underskatta heller inte styrkan i internet, dvs. använd sökmotorer för att leta efter praktikplatser. Många företag, organisationer och myndigheter informerar om praktikplatser på sina webbplatser.
  • Arbetsmarknadsdagar. Ytterligare ett sätt att hitta praktik är att delta på de arbetsmarknadsdagar som anordnas på universitet och högskolor. Där får du möjlighet att träffa arbetsgivare och knyta kontakter som kan vara värdefulla när du söker praktik.
  Kom ihåg att all praktik är bra praktik! Oavsett var du gör praktik så lär du dig alltid något nytt och som du har nytta av i din fortsatta karriär.

  Vänliga hälsningar
  Naturvetarna
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.