Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Tvång att arbeta hemma under pandemin?

Jag tycker det är ett problem att arbetsgivaren tycker sig kunna beordra arbete från hemmet, fastän det inte finns någon överenskommelse om att upplåta bostaden som arbetsplats. Har inte hört någon diskussion om detta i fackliga sammanhang heller. En del människor anser inte att det fungerar bra att arbeta på distans, bl a eftersom gränsen mellan arbete och fritid då tenderar att suddas ut på ett osunt sätt. Hos oss har arbetsgivaren pratat om att det skulle kunna ses som arbetsvägran om man inte accepterar att arbeta på distans från bostaden. Hur ser ni på detta?

Kommentarer

  • Hejsan Gunnar!

    Tack för din fråga!

    I normalfallet så kan inte arbetsgivaren beordra hemarbete annat än om man är överens om det. Den situation vi befinner oss i nu är dock väldigt speciell, och frågan utifrån dessa förutsättningar är helt rättsligt oprövad. Något definitivt svar på vad som är rätt eller fel i ett sådant här fall kan därför inte ges.
     
    Som i många fall inom arbetsrätten så måste en en intresseavvägning göras. När en pandemi härjar, med smittspridning på topp och hela samhället gör vad man kan för att minska smittspridning måste det också finnas ett utrymme för en arbetsgivare att beordra hemarbete. Inte minst när myndigheter genom allmänna råd och rekommendationer särskilt uppmanar till detta. Arbetsgivaren har genom detta två starka intressen. Skydda sin personal och skydda samhället mot en sjukdom som allvarligt hotar liv och hälsa. 
     
    Däremot så kan detta inte vara undantagslöst. Om en arbetstagare upplever att hemarbetet medför påtagliga arbetsmiljöproblem måste arbetsgivaren ta det på allvar. Arbetsgivaren har ett arbetsmiljöansvar och ska genom detta vidta åtgärden för att förebygga ohälsa. Går problemen i hemmiljön inte att lösa måste arbetsgivaren vara beredd på att låta arbetstagaren komma in och jobba. Arbetsgivaren måste då se till att det finns en plan för hur man kan låta vissa personer arbeta från arbetsplatsen på ett så säkert sätt som möjligt.
     
    Finns det skyddsombud och/eller en fackklubb eller förtroendevalda på arbetsplatsen så bör den arbetsgivare som vill beordra hemarbete omgående påkalla förhandling alternativt kalla till möte. Det är viktigt att dessa arbetstagarrepresentanter involveras i detta arbete. Tillsammans behöver parterna undersöka vilka arbetsmiljörisker som finns, hur man säkerställer en god hemarbetsmiljö, upprättar tydliga kontaktvägar för medarbetare som upplever problem, samt upprättar en särskild plan för de som inte kan arbeta hemifrån av något skäl. 

    Om du upplever att det är problematiskt för dig råder jag dig till att först föra en dialog kring detta med din arbetsgivare. Finns det lokala fackliga eller skyddsombud kan de stötta dig i frågan. Här kan du läsa mer om tips och regler vid hemarbete.

    För vidare stöd i frågan är du mer än välkommen att höra av dig till vår rådgivning. Se kontaktuppgifter nedan.

    Växel: 08-466 24 80
    Mail: radgivning@naturvetarna.se
     
    (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.