Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad gäller för en tillsvidareanställd med timlön?

Hej!
Jag har en tillsvidareanställning som omfattat heltid (normal arbetstid 40 tim/vecka), med timlön och semesterersättning.

Jag har läst olika uppgifter om vad som gäller för en tillsvidareanställning med timlön. Ska lönen varje månad räknas på faktiska arbetade timmar, eller har jag rätt till ett schablonmässigt minimum?
Vad gäller i så fall om jag missar timmar pga vård av barn?

I mitt avtal står det att övertid bara ersätts med ledig tid, en arbetad timme ger rätt till en timmes ledighet. Är det riktigt?

Arbetsplatsen saknar kollektivavtal och tjänstepension.

Kommentarer

 • Hej,

  Utifrån det du beskriver så gäller följande:

  I ditt anställningsavtal så har du en sysselsättningsgrad på heltid, 40 tim/vecka. Du har rätt att arbeta motsvarande den sysselsättningsgrad du är anställd på. Du har då också rätt att få lön i samma omfattning. Att beräkningen sker per timme eller per månad spelar ingen roll. Vanligtvis så brukar lönen fastställas som en månadslön och inte timlön, men det finns inget hinder mot att i detta fall beräkna lönen som timlön istället.

  Om ditt barn blir sjukt och du måste vabba så kommer du kunna få ersättning från Försäkringskassan på precis samma sätt, oavsett om avlöningsformen är timlön eller månadslön. Detta eftersom du skulle ha jobbat den dagen du vabbar.

  Övertid kan ersättas antingen i pengar eller som ledig tid (kompensationsledighet), beroende på vad man kommit överens om i anställningsavtalet eller i kollektivavtalet om det finns.

  F.ö. så har du rätt till vanlig semester. Semesterersättning får bara tillämpas om din anställning förväntas vara kortare än 3 månader. Eftersom du har en tillsvidareanställning så förväntas den pågå längre.

  Ifall du har ytterligare funderingar vad som gäller för dig enligt ditt kontrakt eller om du har ytterligare frågor, så kan du kontakta Naturvetarnas medlemsrådgivning

  Vänliga hälsningar,
  Jacob
  (Uppdaterad )
 • Hej.
  Jag jobbar på ett företag utan kollektivavtal. Vi är tillsvidareanställda och har 40 timmars arbetsveckor. Men vi registrerar timmar per dag osv. Men när arbetsgivaren inte har (sålt) ett jobb så blir vi sysslolösa. Vad gäller då? Vi vill jobba men blir uppmanade att stanna hemma utan lön.
  Är det rätt att göra så? Och vad kan vi göra? Kan vi begära sysselsättning eller kan de bara beordra oss att vara hemma?

  Mvh Jaakko
 • Hej Jaakko,

  Du behöver titta på ditt anställningsavtal och se vad det är som är avtalat där gällande den situation du beskriver.

  Om du är medlem i Naturvetarna råder jag dig att kontakta Naturvetarnas medlemsrådgivning. Scanna in ditt anställnings avtal och mejla det till radgivning@naturvetarna.se för rådgivning.

  Bli medlem i Naturvetarna

  Vänliga hälsningar
  Naturvetarna
  (Uppdaterad )
 • hej
   jag har samma avtal tillsvidareanställning heltid 100% med timlön och semesterersättning,  och skulle bara fråga får arbetsgivare ge mig mindre timmar . till exempel heltid är 100% som 160 timmar per månad , men ibland jobbar jag 140 timmar per månad , så frågan är att får jag jobba mindre än 160  timma eller måste jobba minst 160 timmar per månad ? eller har arbetsgivaren rätt att ge mig mindre timmar än min avtal?
  Joraty
 • Hej Joraty,

  Om du har ett avtal om heltid så kan inte arbetsgivaren bestämma att du ska arbeta färre timmar och således få mindre lön. Hur många timmar som utgör heltid beror på vad som är överenskommet i kollektivavtalet eller ditt anställningsavtal.

  För att hjälpa dig reda ut vad som gäller i ditt specifika fall råder jag dig att kontakta Naturvetarnas medlemsrådgivning. Ta en bild på ditt anställningsavtal och mejla det till radgivning@naturvetarna.se.

  Mvh,
  Jacob
 • Hej, har samma avtal med 100% tillsvidare tjänst men med timlön. Hur blir det med alla röda dagar som infaller på arbetstid te.x nationaldagen, påsk osv osv när jag ska jobba 40 tim i veckan?

  Mvh
  Kalle
 • Hej Kalle,

  Det låter märkligt att du har timlön vid heltid/tillsvidare. Har du timlön så är det normala att man inte får betalt för arbetsfria helgdagar. Men det beror på hur ditt anställningsavtal är utformat och vad som står i kollektivavtalet om sådant finns.

  Är du medlem i Naturvetarna rekommenderar jag att du tar kontakt med Naturvetarnas medlemsrådgivning för en fortsatt dialog om ditt avtal och vilka möjligheter du har.

  Mvh,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.