Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Tillsvidareanställd med timlön

Hej!
Jag har en tillsvidareanställning som omfattat heltid (normal arbetstid 40 tim/vecka), med timlön och semesterersättning.

Jag har läst olika uppgifter om vad som gäller för en tillsvidareanställning med timlön. Ska lönen varje månad räknas på faktiska arbetade timmar, eller har jag rätt till ett schablonmässigt minimum?
Vad gäller i så fall om jag missar timmar pga vård av barn?

I mitt avtal står det att övertid bara ersätts med ledig tid, en arbetad timme ger rätt till en timmes ledighet. Är det riktigt?

Arbetsplatsen saknar kollektivavtal och tjänstepension.

Kommentarer

 • Hej,

  Utifrån det du beskriver så gäller följande:

  I ditt anställningsavtal så har du en sysselsättningsgrad på heltid, 40 tim/vecka. Du har rätt att arbeta motsvarande den sysselsättningsgrad du är anställd på. Du har då också rätt att få lön i samma omfattning. Att beräkningen sker per timme eller per månad spelar ingen roll. Vanligtvis så brukar lönen fastställas som en månadslön och inte timlön, men det finns inget hinder mot att i detta fall beräkna lönen som timlön istället.

  Om ditt barn blir sjukt och du måste vabba så kommer du kunna få ersättning från Försäkringskassan på precis samma sätt, oavsett om avlöningsformen är timlön eller månadslön. Detta eftersom du skulle ha jobbat den dagen du vabbar.

  Övertid kan ersättas antingen i pengar eller som ledig tid (kompensationsledighet), beroende på vad man kommit överens om i anställningsavtalet eller i kollektivavtalet om det finns.

  F.ö. så har du rätt till vanlig semester. Semesterersättning får bara tillämpas om din anställning förväntas vara kortare än 3 månader. Eftersom du har en tillsvidareanställning så förväntas den pågå längre.

  Ifall du har ytterligare funderingar vad som gäller för dig enligt ditt kontrakt eller om du har ytterligare frågor, så kan du kontakta Naturvetarnas medlemsrådgivning här:

  Vänliga hälsningar,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.