Till senaste kommentaren

Vad är det för skillnad mellan olika uppsägningar?

Vad är skillnaden mellan uppsägning av personliga skäl och avsked?
Naturvetarna Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Uppsägning är mindre allvarligt än avsked. Uppsägning kan bli aktuellt vid bristande arbetsförmåga, samarbetsproblem, illojalt handlande, olovlig frånvaro m.m.

  Avsked är ett allvarligt brott mot anställningsavtalet och kan bli aktuellt vid allvarligare former av misskötsamhet och illojalitet, brottslighet som har samband med arbetet, sabotage m.m.

  Enligt LAS ska arbetsgivaren förvarna om uppsägningen minst 2 veckor i förväg. Vid avsked ska arbetsgivaren förvarna minst 1 vecka i förväg. När den anställde får en sådan förvarning om en tilltänkt uppsägning så har fackförbundet och även arbetstagaren 1 vecka på sig att begära en överläggning om beslutet. Begärs en överläggning inom denna tid så måste arbetsgivaren avvakta med uppsägningen till dess att en överläggning har skett.

  Viktigt att tillägga är att om det rör sig om uppsägning så har arbetsgivaren normalt en omplaceringsskyldighet. Finns det en möjlighet att omplacera arbetstagaren till en ledig tjänst får arbetsgivaren normalt inte säga upp den anställde. Finns inga omplaceringsmöjligheter så har den anställde rätt att arbeta kvar under uppsägningstiden.

  Vid avsked har arbetsgivaren ingen omplaceringsskyldighet och arbetstagaren har inte rätt till någon uppsägningstid.

  Vänliga hälsningar
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.