Till senaste kommentaren

Vad är det för skillnad mellan uppsägning på grund av personliga skäl och avsked

Vad är skillnaden mellan uppsägning av personliga skäl och avsked?
Naturvetarna (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Avsked är allvarligare än uppsägning på grund av personliga skäl. Uppsägning på grund av personliga skäl kan bli aktuellt vid bristande arbetsförmåga, samarbetsproblem, illojalt handlande, olovlig frånvaro m.m.

  Avsked är ett allvarligt brott mot anställningsavtalet och kan bli aktuellt vid allvarligare former av misskötsamhet och illojalitet, brottslighet som har samband med arbetet, sabotage m.m.

  Enligt lagen om anställningsskydd, LAS, ska arbetsgivaren förvarna om uppsägning på grund av personliga skäl minst två veckor i förväg. Vid avsked ska arbetsgivaren förvarna minst en vecka i förväg. När den anställde får en förvarning om en tilltänkt uppsägning på grund av personliga skäl så har fackförbundet och även arbetstagaren en vecka på sig att begära en överläggning om beslutet. Begärs en överläggning inom denna tid så måste arbetsgivaren avvakta med uppsägningen till dess att en överläggning har skett.

  Viktigt att tillägga är att om det rör sig om uppsägning av personliga skäl så har arbetsgivaren normalt en omplaceringsskyldighet. Finns det en möjlighet att omplacera arbetstagaren till en ledig tjänst får arbetsgivaren normalt inte säga upp den anställde. Finns inga omplaceringsmöjligheter så har den anställde rätt att arbeta kvar under uppsägningstiden.

  Vid avsked har arbetsgivaren ingen omplaceringsskyldighet och arbetstagaren har inte rätt till någon uppsägningstid.

  Vänliga hälsningar
  Anna
 • Ska man meddela er om man blivit uppsagd eller avskedad för att få sin sak bedömd att det gjorts på rätt sätt?
  Åsa Johansson
 • Hej Åsa,

  Du som medlem bör absolut höra av dig till oss om du blivit uppsagd eller avskedad. Ifall en uppsägning eller avsked inte uppfyller kraven på saklig grund kan man antingen begära skadestånd och/eller ogiltigförklaring. Vill man ogiltigförklara en uppsägning måste man agera mycket skyndsamt.

  Kontakta Naturvetarnas medlemsrådgivning.

  Med vänlig hälsning,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.