Till senaste kommentaren

Kan man få semesterersättning i pengar istället för att ta ut semester?

Hej,

Jag har några extra semesterdagar kvar och behöver ta ut dem 2023 för att få 6 extra semesterdagar 2024 (lokal överenskommelse på min arbetsplats).
Har man rätt att ta ut dem i form av lön istället för semester?

Hälsningar Jon Hall
Jon

Kommentarer

  • Hej Jon,

    Huvudregeln när det kommer till semester är att den ska tas ut i ledighet. Det är framför allt av arbetsmiljöskäl som det är förstahandsvalet. Men visst finns det situationer när man inte har möjlighet eller inte hinner, några vanliga exempel är sjukskrivning eller föräldraledighet. Då kan man lösa det på annat sätt i enlighet med lag, avtal och enskilda överenskommelser. Ett annat undantag är vid uppsägning, då omvandlas innestående semester till semesterersättning på slutlönen. 

    I ditt fall nämner du att det finns ett lokalt avtal. Börja med att kolla där om det står något särskilt. Vad som gäller för dig kan också påverkas av huruvida din innestående semester är sparad semester från tidigare år eller om de tillhör semestern för 2023.

    Så svaret på din fråga blir helt enkelt "det beror på", men utgå ifrån att semester oftast inte lättvindigt kan omvandlas till pengar.
    Terése
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.