Rätt till paus under arbetstid?

Hej!

På mitt arbete finns inget tydligt uttalat kring pauser under arbetsdagen, utan det verkar vara upp till varje chef. När jag anställdes hette det att vi hade rätt till en frukostpaus (30 min) och en paus på eftermiddagen (15 minuter), men efter ett antal omorganisationer är vi färre personer som ska göra samma mängd arbetsuppgifter. På senare tid händer det därför allt oftare att jag under vissa dagar knappt ens får tid att gå på toaletten, än mindre hinna ta en kopp kaffe. Möten kan förläggas direkt efter varandra, utan paus emellan. Och när rasten (lunchen) kommer pratas det bara jobb i fikarummet, så att man inte får vara ledig då heller. När jag frågat HR säger de att det inte finns några riktlinjer på arbetsplatsen och att man inte kan förvänta sig att få paus. Vad har jag som arbetstagare rätt till egentligen? Och hur gör jag för att kunna kräva en förändring?
Sara

Kommentarer

  • Hej Sara,

    I arbetstidslagen finns regler för raster och pauser. Raster är avbrott i arbetet som inte medräknas i arbetstiden. Utgångspunkten är att arbetsgivaren på förhand ska klargöra rastens längd och tidpunkt. Man ska inte utföra mer än 5 timmars arbete utan rast. I övrigt är det arbetets krav och arbetsförhållandena som ska avgöra rastens/rasternas längd och förläggning.

    I komplement till raster ska det finnas möjlighet att ta pauser. När en paus ska förläggas eller dess längd är inte reglerat utan ska bero på arbetets krav och individens förutsättningar.

    Notera att reglerna kan se annorlunda ut om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen.

    Upplever du att du inte får tillräckligt med rast eller pauser sett till vad du behöver så tycker jag du ska prata med din chef om detta. Förklara situationen, hur det påverkar dig och vad du behöver. Finns ett skyddsombud på arbetsplatsen kan det vara klokt att prata med denne och försöka få med denne på ett möte med arbetsgivaren om du inte får gehör.

    Är du medlem och vill ha ytterligare råd och stöd i just ditt fall rekommenderar jag att du vänder dig till Naturvetarnas medlemsrådgivning. Är du ännu inte medlem. Se om du kan bli medlem och ansök här

    Mvh,
    Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.