Till senaste kommentaren

Rätt till föräldrapenningtillägg vid byte av jobb?

Min nuvarande visstidsanställning på en statlig myndighet tar slut 18 juni. Jag har fått nytt jobb på en statlig högskola med start 21 augusti. Nu undrar jag - kommer jag har rätt till föräldrapenningtillägg från den nya arbetsgivaren om jag tar ut föräldraledighet med föräldrapenning därifrån (hel- eller deltid)? Eller måste jag ha jobbat där 12 månader innan? Jag kommer ju ha ett avbrott från statlig anställning på 2 mån mellan jobben.  

Jag har förstått att vissa arbetsgivare ger föräldralön/tillägg endast till barnet är 18 månader. Hur är det inom staten? Mitt barn kommer vara 13 månader när jag startar den nya anställningen.

Lisa

Kommentarer

 • Hej Lisa,

  Det finns ingen kvalifikationstid så du har rätt till föräldratillägget från första anställningsdagen, här kan det dock finnas lokala avtal på den högskola där du ska börja så det är bäst att kolla upp vad som gäller där.

  Grundregeln är att man kan få tillägget i högst 360 dagar per barn och man måste begära tillägget senast 2 år efter den månad ledigheten avser.

  Gällande ålder på barnet så gäller Föräldraledighetslagen, dvs så länge du har rätt till föräldrapenning från Försäkringskassan har du rätt till tillägget. Jag slänger även här in en brasklapp om att det kan finnas lokala avtal som säger annat.

  Med vänlig hälsning
  Tomas Ombudsman

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.