Till senaste kommentaren

Omplacering (annat ord för vasel...)

Hej,
Mitt företag säger att de inte har budget för mer än fyra projektledare och behöver göra omflyttningar. Jag är den som är mest junior och gör mycket supportarbete så att de mer seniora projektledare kan fokusera 100% på deras projekt.
Jag är osäker på vad omplaceringen innebär (kommer jag får en 'sämre' titel, lägre län... något oklart). Därför undrar om jag behöver facklig hjälp?
Som medlem i Akademikernas A-kassa sedan 2020 undrar jag också om man kan be om facklig hjälp eller behöver jag två medlemskap (är lite förvirrad).

Fick kännedom om omplaceringen igår (5-dec-2023) och de behöver omplacera1-jan-2024. Får man göra såna drastiska förändringar så snabbt?

Tack på förhand,
Gabriella
Gabriella Kervefors

Kommentarer

 • Hej Gabriella,

  Om din arbetsgivare har kollektivavtal och behöver göra neddragningar i verksamheten som påverkar de anställda måste arbetsgivaren förhandla med berörda fackförbund som är parter i kollektivavtalet. Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal måste de förhandla med alla fackförbund som de berörda anställda är medlemmar i.

  Det låter som att du inte är medlem i något fackförbund och då kan du inte bli företrädd i förhandling gällande den här förändringen. A-kassan hanterar bara ev. rätt till ersättning om du skulle bli av med jobbet. Det krävs två medlemskap, ett i facket (rådgivning/förhanslingshjälp) och ett i A-kassan (ekonomisk ersättning vid arbetslöshet). Min rekommendation är att vara medlem i både ett fackförbund och i A-kassan.

  Om arbetsgivaren tar bort din tjänst som projektledare måste de försöka omplacera dig till någon annan ledig tjänst i verksamheten i ett första skede eller om det inte går ev omplacera dig till någon annan tjänst som innehas av någon med kortare anställningstid än dig (enligt sist-in/först-ut principen). Vid omplaceringar är man inte garanterad samma typ av tjänst eller lön utan får vara beredd på att både gå ner eller upp i lön beroende vilken typ av befattning det rör sig om.

  Med vänlig hälsning
  Tomas Ombudsman
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.