Obetald semester

Hej!

Jag kommer få färre antal betalda semesterdagar i år eftersom jag var sjukskriven längre än 180 dagar förra året. Min fråga är, har jag fortfarande rätt att ta ut mina 30 dagar semester även om några av dessa blir obetalda?
Spelar det i så fall någon roll när jag tar ut mina obetalda dagar? Kan jag ta ut dessa obetalda semesterdagar när som helst under året, till exempel under julen, eller har jag bara laglig rätt att ta ut obetalda semesterdagar under sommaren?

Min arbetsplats har inget kollektivavtal utan hänvisar endast till semesterlagen i mitt anställningskontrakt samt att jag har 5 extra semesterdagar istället för övertidsarbete.

Tack på förhand!
Therese

Kommentarer

  • Hej Therese,

    Du har rätt att ta ut dina 30 dagar semester även om ett antal av dessa är obetalda, dagar med semesterlön ska läggas ut före obetalda dagar. Du har också rätt att avstå att ta ut obetalda semesterdagar. Du har i regel rätt till 4 veckors sammanhängande semester under perioden juni-augusti.

    Övrig semester under året kan du ansöka om när som helst men det är arbetsgivaren som beslutar om den ska beviljas eller ej, detta gäller både för betald och obetald semester.

    Med vänlig hälsning
    Tomas Ombudsman
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.