Lön

I samband med årets lönerevision fick jag veta att en kollega har högre lön än mig trots kortare erfarenhet, samma utbildning, kortare anställningstid hos arbetsgivaren och dessutom har lägre kompetens. Jag kontaktade min lokala representant som kontaktade er centralt. Hon fick svaret att ni inte bryr er om detta då löneskillnaden är för liten. Löneskillnaden är 2000 kronor. Man kanske tjänar som tusan i facket vad vet jag. Men för mig är 2000 kronor jättemycket. Så min fråga nu är. Kan ni motivera för mig varför jag överhuvudtaget skulle fortsätta vara medlem i ett fackförbund som inte lyfter en finger för sina medlemmar. Troligen hade det blivit mer fart på er om jag var kvinna men tyvärr för min ekonomiska situations del är jag man i ett underbetalt yrke.
Pär Gustafsson

Kommentarer

 • Hej!

  Vad tråkigt att du har fått intrycket att vi inte skulle bry oss om 2000 kronor eller att vi lägger någon vikt vid vilket kön du har. Jag har kollat upp vad samtalet rörde och får inte det intryck som du återger. Jag undrar därför om det kan ha uppstått missförstånd i samtalet eller när samtalet återgavs.

  Av din fråga nu förstår jag det som att du menar att du skulle vara diskriminerad på ett sätt som har samband med kön. Jag skulle i så fall vilja rekommendera dig att sammanställa de uppgifter som du anser tyder på det och diskutera dem med din fackliga företrädare på arbetsplatsen. Har frågan rentav varit uppe i samband med någon lönekartläggning?

  Du eller din fackliga företrädare är välkommen att kontakta oss på nytt och kan då be att få tala med mig, Per Holfve. Jag har flera års erfarenhet av diskrimineringsfrågor och diskuterar gärna dina misstankar och vad som eventuellt kan göras. Jag vill inte ge sken av att det är lätt att bevisa lönediskriminering. Men jag kan försäkra dig om att vi tar dylika frågor på allvar.

  Med vänlig hälsning,
  Per
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.