Till senaste kommentaren

Har jag rätt att fråga arbetsgivaren om mina kollegors löner?

Har jag rätt till att kontakta personalvdeningen och be att få veta vad mina närmsta kollergor har i lön?
Får de i så fall tala om det för min chef att jag har begärt löneuppgifter på mina kollegor?
Ulrika

Kommentarer

 • Hej Ulrika,
  Tack för att du vänder dig till Naturvetarna med din fråga!

  Om du har rätt att få veta dina kollegors lön eller inte beror på var du arbetar och om arbetsgivaren omfattas av offentlighetsprincipen. Löneuppgifter räknas som offentlig handling hos vissa arbetsgivare inom offentlig sektor. Jobbar du inom stat, kommun eller region gäller offentlighetsprincipen och vem som helst har möjlighet att begära ut löneuppgifter då det räknas som en offentlig handling.

  Arbetar du på ett statligt bolag är det lite svårare. Det finns nämligen vissa statliga bolag som omfattas av offentlighetsprincipen (eller delar av bolaget), men generellt gäller att de flesta statliga bolag inte omfattas av offentlighetsprincipen och arbetsgivaren behöver därmed inte lämna ut denna uppgift.

  Jobbar du inom privat sektor gäller inte offentlighetsprincipen och du har därmed inte rätt att begära ut uppgift om dina kollegors lön.

  När du begär ut en allmän handling ska du inte behöva identifiera dig eller ange ditt syfte.

  Dock skulle jag rekommendera att du börjar med att vända dig till vår medlemsrådgivning där du kan få individuell lönecoachning och tips och råd inför ditt lönesamtal. Du kan också via vårt verktyg Saco Lönesök ta del av Sacos lönestatistik för att se hur lönerna inom ditt yrke/din sektor ser ut generellt. Du kan även filtrera statistiken utifrån utbildningsbakgrund. Detta brukar generellt ge en bättre bild av hur löneläget ser ut på marknaden.
  Du hittar kontaktuppgifter till vår medlemsrådgivning här: Medlemsrådgivning - Naturvetarna
  Saco Lönesök kommer du åt om du loggar in på vår hemsida: Lönestatistik - Naturvetarna
  Julia
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.