Till senaste kommentaren

Kan jag vara föräldraledig på deltid?

Har jag rätt att vara hemma på deltid när jag är föräldraledig? 

Naturvetarna Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Du har rätt till förkortning av normal arbetstid med tre fjärdedelar, hälften, en fjärdedel eller en åttondel under tiden du är föräldraledig och samtidigt tar ut motsvarande föräldrapenning. Tänk på att du måste ta ut föräldrapenning från försäkringskassan för att har rätt till denna förkortning av arbetstid. Du hittar mer nyttig information om föräldrapenning på Försäkringskassans hemsida.

  En förälder som inte tar ut föräldrapenning har rätt till förkortning av normal arbetstid med upp till en fjärdedel för ett barn som inte har fyllt åtta år eller som är äldre än så men ännu inte har avslutat sitt första skolår. Detta är enligt föräldraledighetslagen.


  Vänliga hälsningar
  Josefine
 • Hej!

  Gäller samma regler om barnet är under 18 månader? Som jag har förstått det kan man förkorta arbetstiden utan att ta ut föräldrapenning tills barnet har fyllt 18 månader, stämmer det?

  Liam
 • Hej!

  Det stämmer till viss del. När barnet är under åtta år har du rätt till förkortning av normal arbetstid med upp till en fjärdedel, precis som det beskrivs i svaret ovanför.

  När barnet är under 18 månader har du rätt till hel ledighet även om du inte tar ut föräldrapenning. Däremot gäller den särskilda rätten till ledighet när barnet är under 18 månader inte ledighet på deltid.
  Terése

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.