Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan jag vara föräldraledig på deltid?

Har jag rätt att vara hemma på deltid när jag är föräldraledig? 

Kommentarer

 • Hej!

  Om du är föräldraledig och samtidigt tar ut motsvarande föräldrapenning från försäkringskassan har du rätt till förkortning av normal arbetstid med:
  • tre fjärdedelar
  • hälften
  • en fjärdedel 
  • en åttondel 
  Om du inte tar ut föräldrapenning har du rätt till förkortning av normal arbetstid med:
  • upp till en fjärdedel för ett barn som inte har fyllt åtta år eller som är äldre än så men ännu inte har avslutat sitt första skolår. Detta är enligt föräldraledighetslagen.
  Du hittar mer nyttig information om föräldrapenning på Försäkringskassans hemsida.

  Vänliga hälsningar
  Naturvetarna
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Gäller samma regler om barnet är under 18 månader? Som jag har förstått det kan man förkorta arbetstiden utan att ta ut föräldrapenning tills barnet har fyllt 18 månader, stämmer det?

 • Hej!

  Det stämmer till viss del. När barnet är under åtta år har du rätt till förkortning av normal arbetstid med upp till en fjärdedel, precis som det beskrivs i svaret ovanför.

  När barnet är under 18 månader har du rätt till hel ledighet även om du inte tar ut föräldrapenning. Däremot gäller den särskilda rätten till ledighet när barnet är under 18 månader inte ledighet på deltid.
 • Hej!
  Detta är ju skrivet för ett tag sedan, men jag undrar om det här med barn under 18 månader - jag är föräldraledig från mitt jobb och när mitt barn är 12-18 månader vill jag vara föräldraledig på 50% och ha barnet på förskola 50% när jag studerar fristående kurser (jag har studerat under hela min föräldraledighet fram till nu) samtidigt som mitt äldre barn är på förskola - då måste jag väl berätta detta för mitt jobb? Vad kan hända om de får reda på att jag inte varit helt föräldraledig? Förstod jag dig rätt att man inte har rätt till föräldraledighet på deltid om barnet är under 18 mån?
  Sara
 • Hej Sara,

  Föräldraledigheten ska vara kopplad till vård av barnet eller andra sysslor som har med familjelivet att göra. Enligt föräldraledighetslagens förarbeten är det dock okej att åta sig bisysslor, dock ej för en annan arbetsgivare, så länge det inte hindrar dig från att ägna dig åt ditt barn i fullgod utsträckning. Att studera skulle kunna vara tillåtet i viss utsträckning om man själv kan bestämma när så sker utifrån barnets behov, t.ex. medan barnet sover. Har man däremot studerat i större utsträckning och kanske tom. lämnat barnet till någon annan under tiden så är det inte tillåtet. Man bör vara försiktig och restriktiv med att ägna sig åt bisysslor under föräldraledigheten, så länge arbetsgivaren inte godkänt det.

  Du måste berätta, i normalfallet med två månaders framförhållning, att du vill ändra ledighetens omfattning. Ska du vara föräldraledig på 50 % framöver så har du egentligen arbetsplikt övrig tid. Vill du använda övrig tid till studier så kan du söka om studieledighet på den delen.

  Man har rätt till föräldraledighet på deltid även innan barnet är 18 månader. Ledighetens omfattning beror på om man tar ut föräldrapenning eller inte. Du kan läsa mer här: Hur länge får jag vara föräldraledig? - Naturvetarna

  Här kan du läsa mer om föräldraledighet och studieledighet: Tjänstledighet - Naturvetarna

  Vill du diskutera ditt ärende vidare så rekommenderar jag att du tar kontakt med Naturvetarnas medlemsrådgivning

  Mvh,
  Jacob
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.