Friskvård

Vad är Naturvetarnas åsikt om så kallade friskvårdsbidrag? Varför är det bara sociala "Friskis- och svettisaktiviteter" som gynnas? Varför kan man inte använda bidraget för att köpa nya löparskor om man tycker löpning i lugn och ro är den bästa friskvården? Varför kan jag inte få ut friskvårdsbidraget som vanlig lön (efter att sedvanlig skatt dragits) om jag inte utnyttjar det? Vad händer med friskvårdsbidrag som brinner inne?
Johan

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för dina frågor om ett ämne som kräver lite inläsning.

  Vi är positiva till friskvårdsbidrag och uppmuntrar alla arbetsgivare att erbjuda det. Vi ser också gärna att man lokalt på arbetsplatserna kommer överens med personalen om vad bidraget får användas till och har enkla, tydliga rutiner för hanteringen. Bästa sättet att påverka är att välja fackliga företrädare som kan ha en konstruktiv dialog med arbetsgivaren.

  Det finns skatteregler att förhålla sig till när det gäller friskvårdsbidrag. Det går att läsa mer om dem via Skatteverkets hemsida. Det är dessa regler som gör att friskvårdsbidrag inte får användas till inköp av skor eller annan utrustning. Tanken är att bidraget ska användas till just aktiviteter. Det kan röra sig om motion men också andra aktiviteter som är bra för hälsan, exempelvis massage. Det finns inga krav på att friskvården måste vara social men arbetsgivaren kan ha satt upp begränsningar som påverkar hur bidraget får användas på just din arbetsplats. Har du synpunkter så försök gärna att påverka konstruktivt. Om du gillar löpning så kanske du kan använda friskvårdsbidraget för att betala anmälningsavgifter till tävlingar eller motsvarande.

  Friskvårdsbidraget är en förmån avsedd att användas för just friskvård. Det är också det som gör bidraget skattefritt upp till en viss summa. I likhet med andra förmåner på arbetet - exempelvis te eller kaffe - så är det inte en förmån som går att växla emot lön. Det går inte heller att kräva ut friskvårdsbidrag i efterhand. Brinner det inne så är det upp till arbetsgivaren hur pengarna ska användas. Det förhåller sig lite annorlunda med en del andra förmåner. Till exempel kan incitamentsprogram läggas upp på olika vis.

  Hoppas att detta besvarade dina frågor och att du kan hitta ett sätt att använda friskvårdsbidraget även till löpning.
  Per
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.