Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Har jag rätt till föräldralön?

Hej,

Jag arbetar på en veterinärklinik där vi följer samma kollektivavtal som på min tidigare arbetsplats, i avtalet står att man för att få föräldralön måste ha varit anställd hos arbetsgivaren i minst ett år i följd samt fortsätta arbeta där minst tre månader efter ledigheten. Jag bytte arbetsgivare i februari utan något mellanrum och går nu hem på graviditetspenning sedan föräldraledighet. Har jag då inte rätt till någon föräldralön nu när jag jag inte arbetat där ett år i följd?

Med vänlig hälsning

Kommentarer

 • Hej Anna,

  Villkoren för att få föräldralön beror på vilket kollektivavtal du omfattas av.

  Börja med att kolla i ert kollektivavtal vad som anges där, och om du inte omfattas av ett kollektivavtal kan det eventuellt finnas i ditt anställningsavtal eller arbetsgivarens policy. Annars finns ingen rätt till föräldralön.

  För vissa kollektivavtal krävs minst 1 års anställningstid hos arbetsgivaren för att erhålla föräldralön. Det kan också vara ett krav att stanna i 3 månader efter avslutad föräldraledighet för att inte riskera återbetalningsskyldighet.

  Notera att du, för att ha rätt till föräldralön, måste ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan och att rätten till föräldralön slutar gälla när barnet blivit 18 månader.
  Jacob
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.