Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Är föräldraledighet på deltid en egen ledighetsperiod?

Hej!
Jag ska vara FL på deltid och jobba 75 % under ett halvår. Räknas det då som en ledighetsperiod? Under det halvåret kommer jag behöva ta 1 enskild dag FL eftersom förskolan är stängd. Räknas det i så fall som att jag tagit två ledighetsperioder under det halvåret?
C

Kommentarer

 • Hej,

  Det är en väldigt bra fråga som tyvärr inte har ett tydligt svar i rättskällorna.

  I första hand menas med ledighetsperiod en sammanhängande period i en och samma omfattning som är sökt vid ett tillfälle. Utifrån detta ligger det nära till hands att se det som att två ledighetsperioder förbrukas om ledigheten förvisso är sökt vid ett och samma tillfälle men innehåller olika omfattning.

  Samtidigt anges i lagens förarbeten att det är arbetsgivarens behov av planering som är det viktiga. Tillfälliga avbrott på grund av sjukdom och semester ska inte innebära att en ny period förbrukas. Inte heller avbrott där arbetstagaren på arbetsgivarens initiativ tillfälligt återgår i arbetet. Huruvida detta också kan tillämpas i relation till en dag i annan omfattning då förskolan är stängd framgår inte av rättskällorna.

  Sammanfattningsvis så kan jag inte ge ett definitivt svar på din fråga. Min rekommendation är att du pratar med din arbetsgivare om detta så snart du kan och frågar om ni kan räkna det som en och samma period.

  Mvh,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.