Till senaste kommentaren

Behöver jag berätta om pågående sjukskrivning när jag söker jobb?

Jag är långtidssjukskriven 25% och tillfälligt sjukskriven 50% av återstående tid. Om jag söker nytt jobb, måste eller bör jag berätta detta?
Ska jag söka ett jobb på 100% för att få behålla långtidssjukskrivning? Eller 75% för det är min bedömda arbetsförmåga på sikt, eller bara så stor procent som jag faktiskt klarar av idag?  Jag tänker dels i förhållande till försäkringskassan och dels i förhållande till vad som är ok mot ny arbetsgivare. Jag har passerat den tidsfrist då försäkringskassan/arbetsförmedlingen stödjer att söka nytt jobb.
Anna-Sara

Kommentarer

 • Hej Anna-Sara,

  Du har ingen skyldighet att berätta om din pågående sjukskrivning när du söker nytt jobb, varken i ansökan eller vid intervjun. I förlängningen är det dock bra att vara ärlig tänker jag. Låt säga att du inte nämner något om din sjukskrivning vid intervjun och får ett jobb på 100%. Är du då fortfarande långtidssjukskriven på 25% kommer ju den informationen behöva komma fram till arbetsgivaren som då har en rehabiliteringsskyldighet gentemot dig.

  Om du har en stadigvarande nedsatt arbetsförmåga kan du ha rätt till sjukersättning, läs mer här: Sjukersättning vid stadigvarande nedsatt arbetsförmåga - Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

  Gällande vilka jobb du kan/ska söka och på vilken sysselsättningsgrad lämnar jag till dig, sjukskrivande läkare samt försäkringskassan att bedöma.

  Är du medlem i något fackförbund kan du alltid vända dig dit för ytterligare rådgivning.

  Med vänlig hälsning
  Tomas Ombudsman
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.