Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vilka referenser ska jag välja?

Hur ska jag tänka kring mina referenser, vilka ska jag välja?

Kommentarer

 • Hej,

  Valet av dina referenser kan vara avgörande för om du blir erbjuden tjänsten eller ej. Dina referenser fungerar som ett intyg på att du är den du är och kan det du säger att du kan i din ansökan och under intervjun.

  • Nuvarande chef som referens
  Du har ingen skyldighet att lämna ut din nuvarande arbetsgivare som referens. Vill du inte använda din nuvarande chef som referens kanske du kan använda någon kund eller någon företagskontakt istället. Det viktiga är att personerna du väljer kan beskriva hur du är i professionella och arbetsrelaterade situationer.

  • Ny på arbetsmarknaden
  Är du helt ny på arbetsmarknaden så kan handledaren för ditt examensarbete fungera som en bra referens, eller kanske någon arbetsledare eller chef från ditt sommarjobb. Har du kanske varit aktiv i någon förening under studietiden kan någon föreningskontakt fungera som referens.

  • Vilka referenser som du bör undvika att ge
  Undvik att lämna ut personliga referenser som din familj, sambo eller vänner, det kan uppfattas som oseriöst. Dessa har förmodligen också svårt att ge en objektiv bild av hur du är i professionella sammanhang.

  • Antal referenser
  Tre referenser brukar vara lagom, men har du endast två så lämnar du dem. Välj dina referenser med omsorg och utifrån tjänsten du söker. Gärna en tidigare chef och en före detta kollega. Du kan även välja en person som du samarbetat mycket med. Även kunder kan vara användbara som referenser, då dessa ger ett utifrånperspektiv.

  • Förbered dina referenser
  Dåligt förberedda referenser kan dessvärre leda till att arbetsgivaren inte kommer med något jobberbjudande. Självklart så frågar du de personer du vill använda som referenser om deras medgivande. Berätta också vilken slags tjänst du söker och förbered dina referenser för vad tyngdpunkten i tjänsten ligger på, så att de kan förbereda sig. Varför inte skicka över annons och ansökan till referenserna. Du kan även fråga dina referenser vad de skulle säga om dig, om arbetsgivaren tar kontakt med dem.

  • Hur hanterar du frågan om referenser i ansökan
  Lämna inte ut några kontaktuppgifter till dina referenser i din ansökan. Skriv istället att ”Referenser finns och lämnas på begäran”. Det kan vara bra att förbereda ett dokument eller mejl med dina referenser och antingen ta med till intervjun eller som du kan mejla i efterhand. Förutom kontaktuppgifter som mejl och telefonnummer så kan det även vara bra att beskriva vilken befattning eller relation referenserna har till dig.

  • Var rädd om dina referenser
  Glöm inte heller att tacka dina referenser för att de ställer upp som referens. Viktigt att vårda sina referenser.

  Lycka till med dina referenser!

  Vänliga hälsningar
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.