Vad betyder arbetsbrist?

Vad betyder arbetsbrist?
Naturvetarna Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Arbetsbrist är alla organisationsförändringar som medför ett ändrat behov av arbetskraft och som inte har sin grund i personliga omständigheter. Arbetsbrist behöver inte innebära att det finns en brist på arbete, utan kan istället handla om att arbetsgivaren vill att verksamheten bedrivs på ett annat sätt.

  Eftersom arbetsgivaren själv leder och fördelar arbetet är det också denne som ensam gör dessa bedömningar. Om arbetsgivaren finner att arbetsbristen leder till övertalighet, ska arbetsgivaren först undersöka om det finns möjlighet att omplacera den eller de som är övertaliga. Den anställda måste ha tillräckliga kvalifikationer för att kunna utföra arbetet på den nya tjänsten och arbetsgivaren måste acceptera viss upplärningstid. Den som tackar nej till ett skäligt omplaceringserbjudande riskerar uppsägning. Därefter ska arbetsgivaren göra en turordningslista där anställningstiden för de anställda ska anges. Huvudregeln för uppsägning är sist in - först ut. Småföretag med högst 10 anställda har rätt att undanta två personer från turordningen.

  Arbetsgivarens förhandlingsskyldighet med facket innan uppsägningar på grund av arbetsbrist finns i medbestämmandelagen.

  Vänliga hälsningar
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.