Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vilken uppsägningstid har jag?

Vad har jag för uppsägningstid?
Naturvetarna Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Uppsägningstiden hittar du normalt i ditt anställningsavtal. Där framgår uppsägningstiden direkt i avtalet eller så finns det en hänvisning till ett gällande kollektivavtal där uppsägningstiden anges (våra kollektivavtal). Finns ingen uppsägningstid i anställningsavtalet eller i ett kollektivavtal som gäller för din anställning så har du 1 månads uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd (LAS) enligt 11§.

  Har du en provanställning så finns normalt ingen uppsägningstid. Däremot så är arbetsgivaren skyldig att underrätta dig minst 2 veckor i förväg ifall du vill avsluta anställningen i förtid eller inte låta den övergå i en tillsvidare anställning (se 31 § LAS). Även i en gällande provanställning så kan en uppsägningstid eller annan underrättelsetid finnas i ditt anställningsavtal eller i ett gällande kollektivavtal.

  Vänliga hälsningar
  Jacob
 • Vilken uppsägningstid har jag efter idag när jag fyllt 65 år
  Anders
 • Hej Anders,

  Enligt de nuvarande reglerna har man fullt anställningsskydd och sin vanliga uppsägningstid fram till 67 års ålder (s.k. LAS-ålder). Om arbetsgivaren vill att anställningen ska upphöra vid fyllda 67 så ska arbetsgivaren senast 1 månad före 67-årsdagen säga upp den anställde. För detta fall behöver arbetsgivaren inte saklig grund. Om arbetsgivaren inte utnyttjar denna möjlighet så har man 1 månads uppsägningstid efter 67 års ålder och ett mer begränsat anställningsskydd.

  Fr.o.m. 1 jan 2020 kommer LAS-åldern höjas till 68 och 2023 till 69 år. Saklig grund-kravet kommer försvinna helt när LAS-åldern har uppnåtts.

  Med vänlig hälsning,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.