Till senaste kommentaren

Hur ska avdrag på lön vid vård av barn göras?

Hej,
Jag har lagt märke till att min arbetsgivare drar lön motsvarande 1,4 arbetsdagar om jag vabbar en dag. Jag får ersättning från försäkringkassan motsvarande 0,8 arbetsdgarar. Jag får alltså bara ersättning för lite drygt hälften av det jag förlorar. När jag frågat arbetsgivaren om detta säger de att det stämmer att det ska dra 1,4 dagar då min lön motsvarar 30 arbetsdgar, alltså jag får lön för helger även om jag bara jobbar vardagar. Anger jag då rätt frånvaro till försäkringskassan om jag anger en 8-timmarsarbetsdag eller ska jag ange en längre arbetsdag för att få ersättning för 80% av min inkomst?
Josefine

Kommentarer

 • Hej Josefine,
  Tack för att du hör av dig till Naturvetarna med din fråga!

  Det kan stämma att du ska ha en kvot på 1.4, detta har i så fall att göra med att man räknar alla månadens dagar (inklusive helger som du skriver) och dividerar med antalet arbetsdagar per vecka. Det vill säga, man tar 7 kalenderdagar per vecka dividerat med 5 arbetsdagar per vecka (om du arbetar 100%). Då blir kvoten 1.4.

  För att kunna avgöra om din arbetsgivare räknat rätt när de gjort avdrag för VAB på din lön, behöver man veta om ni omfattas av kollektivavtal, och i så fall se vad som står där gällande löneavdrag för tillfällig föräldrapenning.

  Försäkringskassan kan bäst svara på hur du ska registrera din VAB hos dem, men om du arbetar heltid det vill säga 40 timmar i veckan fördelat på 5 arbetsdagar i veckan och vabbar en hel arbetsdag, låter det rätt att du ska rapportera 8 timmars VAB. Du ska rapportera in det faktiska antal timmar du vabbar.
  På Försäkringskassans hemsida finns mer information om hur och när du kan ta ut VAB: Vård av barn (vab) - Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

  Värt att känna till är att den tillfälliga föräldrapenningen, ersättningen som betalas ut vid VAB, är betydligt lägre än den föräldrapenning som betalas ut vid vanligt föräldraledighet.

  Jag rekommenderar att du pratar med din arbetsgivare och försöker ta reda på om ni har kollektivavtal och kollar vad som står där för att säkerställa att löneavdraget blivit rätt.

  Om du är medlem kan du alltid vända dig till vår medlemsrådgivning där vi kan hjälpa dig med mer utförliga råd och stöd specifikt kring vad som gäller i din situation.
  Du hittar rådgivningens kontaktuppgifter och öppettider här: Medlemsrådgivning - Naturvetarna

  Bästa hälsningar

  Julia
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.