Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Måste en arbetsgivare utlysa lediga tjänster?

Måste en arbetsgivare utlysa lediga tjänster?

Kommentarer

 • Hej,

  Kravet på att utlysa en tjänst ser olika ut beroende på vilken sektor arbetsgivaren finns inom.

  Inom statlig sektor måste arbetsgivaren normalt utlysa lediga tjänster så att de kan sökas i konkurrens. Tjänsten ska utlysas via ”anslagstavlor” enligt anställningsförordningen. Eftersom ”anslagstavlor” är utdaterat, brukar tjänsten annonseras på myndighetens hemsida samt på arbetsförmedlingens hemsida.

  Inom privat sektor finns ingen lagstadgad skyldighet att utannonsera tjänster.

  Inom kommun och region finns det inte heller något krav på utlysning av tjänster. Däremot har vissa kommuner och regioner policys om att vissa tjänster ska utannonseras.

  Vänliga hälsningar

  (Uppdaterad )
 • Hej! När det gäller praktik, är detta skiljt från rättighet att få lön? Det är "rusta och matcha"-jobbanordning via arbetsförmedlingen? Kan man enbart som AEA arbetslöshetskassan påstår, vända sig till Försäkringskassa med att fortsätta intyga deltagande som arbetssökande? När kallas man då arbetsför? Är doktorand utan tjänst för närvarande men har alltså tre månader fr.o.m 11/4 2024 praktikplats för att introduceras i tjänsteverksamhet efter längre uppehåll som legitimerad inom Hälsa- & sjukvårdspersonal.
  Christina
 • Hej Christina,
  Det finns olika sorters praktik och det är olika huruvida man får ersättning. Om det är Arbetsförmedlingen som är huvudansvarig för praktiken föreslår jag att du vänder dig till dem med din fråga. Frågor som rör Försäkringskassan och A-kassan får jag hänvisa till dem.

  Som fackförbund är vi experter på anställningsförhållandet, så du får gärna vända dig till oss om frågor som rör anställning, arbetsrätt, kollektivavtal och liknande.
  Terése

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.