Till senaste kommentaren

Vad innebär ett test vid arbetsintervju?

Jag har blivit kallad till intervju och ska göra ett test, vad innebär det? Kan jag förbereda mig på något sätt?
Naturvetarna Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Grattis till intervjun!

  Det har blivit allt vanligare att man som sökande ombeds genomföra tester eller analyser som en del i rekryteringsprocessen. Målet med dessa är att arbetsgivaren vill lära känna dig ytterligare. Resultatet används sedan som ett komplement till både din ansökan och intervjun.

  Det finns olika former av tester och analyser, de vanligaste förekommande är personlighetsanalys och kapacitetstester.

  För att förbereda dig kan det vara bra att veta vilket slags verktyg som du ska genomföra testet i. Detta brukar arbetsgivaren ofta informera om i samband med att du blir inbjuden till testet. På så sätt kan du läsa på om just det specifika verktyget.

  Det finns även många olika slags sidor på internet som erbjuder kostnadsfria tester och analyser. Där du har möjlighet att testa på hur det känns att besvara dessa tester och analyser.

  Kom dock ihåg att när det gäller personlighetsanalyser så finns inga rätt eller fel svar, dvs. det finns inte någon som har rätt eller fel personlighet. Svara så spontant och ärligt som möjligt. Utgå från dig själv och inte vad du tror att arbetsgivaren vill ha som svar.

  Vanligtvis kommer du få en länk skickad till dig och du genomför testet hemma eller på annan plats. Oftast är testerna och analyserna på tid så det är viktigt att du kan koncentrera dig. Hitta därför en plats där du kan sitta i lugn och ro.

  Du har också alltid rätt att få ta del av resultatet och möjlighet att diskutera detta med en person som är certifierad i verktyget.

  Du vet väl om att du som är medlem i Naturvetarna kan boka in dig på intervjucoachning  med någon av våra karriärrådgivare. Vi erbjuder även dig som medlem möjlighet att testa på en personlighetsanalys till ett förmånligt pris.

  Lycka till!

  Vänliga hälsningar
  Sofia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.