Hur många skyddsombud har rätt att delta på möten med skyddskommittén?
Jag har precis blivit vald till skyddsombud på mitt företag. Tidigare har det funnits två stycken, nu är vi fyra. Vår HR chef tycker att vi borde dela upp arbetsuppgifterna mellan oss, så att bara två skyddsombud deltar på skyddskommittémöten, precis som det varit tidigare. Det är även två representanter från arbetsgivaren med i kommittén. Finns det några riktlinjer kring hur fördelningen i en skyddskommitté ska se ut, förutom att minst en representant från arbetstagarna ska vara skyddsombud?
Följ inlägget
0
följare
Enligt arbetsmiljölagen ska det finnas en skyddskommitté på arbetsplatser med minst 50 arbetstagare. Men det kan även finnas på mindre arbetsplatser om de anställda begär det. En skyddskommitté bör bestå av personer från både arbetsgivar- och arbetstagarsidan på en arbetsplats och minst ett skyddsombud ska ingå.
I arbetsmiljöförordningen anges följande: "Antalet ledamöter i en skyddskommitté bestämmes med hänsyn till antalet arbetstagare vid arbetsstället, arbetets natur och arbetsförhållandena. Av ledamöterna skall om möjligt en vara i företagsledande eller därmed jämförlig ställning. I kommittén bör också ingå en ledamot som tillhör styrelsen för lokal organisation av arbetstagare. Vidare skall i kommittén ingå skyddsombud.
Ordföranden och sekreterare i skyddskommitté utses av arbetsgivaren, om inte annat överenskommes."
Man bör anpassa skyddskommitténs arbete så att den passar den aktuella arbetsplatsen. Det är bra om representationen är i balans, så att de som företräder arbetsgivaren och de som företräder de anställda är ungefär lika många. Å andra sidan har ni utökat antalet skyddsombud och det framgår inte av vilken anledning. Om det finns grund för att alla skyddsombud ska sitta med så kan nita upp det till diskussion med arbetsgivaren och förhoppningsvis kommer ni fram till en bra kompromiss.
Du kan läsa mer här:
Naturvetarnas hemsida