Till senaste kommentaren

Hur tar man ut semester vid deltid?

Hej!
Jag har 12 sparade semesterdagar från 100%-arbetstid, 40 tim i veckan. Nu jobbar jag under en kortare period 50% deltid (jobbar 20 timmar och är tjänstledig 20 timmar) fördelat på alla 5 vardagar, beroende av måste-möten och liknande.

Nu när jag ska ta ut mina sparade semesterdagar under deltidsperioden så säger min arbetsgivare att jag måste ta ut 5 sparade semesterdagar för att få en veckas semester (dvs egentligen 40 timmars sparad semester).

Jag tänker att det borde räcka att jag tar ut 3 sparade semesterdagar (dvs 24 timmars sparad semester) för en veckas semester, motiverat av att jag är tjänstledig resterande timmar den veckan.

Min fråga är om mina sparade semesterdagarna verkligen blir "mindre värda" i tid pga att jag nu jobbar deltid fördelat på alla 5 vardagar?

Om ja - hade det gjort skillnad om deltiden var bestämd till 3 dagar i veckan och tjänstledig 2, dvs i det fallet skulle det väl ändå räcka att ta ut 3 sparade semesterdagar för en veckas ledighet, eftersom jag är tjänstledig resterande 2?

Tacksam för svar! Mvh /Karin.
Karin

Kommentarer

 • Hej Karin! Tack för din fråga.

  Din rätt till semesterledighet påverkas inte av om du arbetar hel- eller deltid. Oavsett om du arbetar hel- eller deltid och oavsett hur deltidsarbetet är fördelat över veckan, ska din semester ha samma längd. Utgångspunkten är att en helt ledig arbetsvecka motsvarar fem semesterdagar. Du får alltså inte längre semester när du jobbar deltid.

  Semesterdagar kan bara tas ut som heldagar. Det betyder att du, även om du arbetar halvtid fem dagar i veckan, måste ta ut fem semesterdagar för att få en helt ledig arbetsvecka. Om du hade jobbat koncentrerad deltid räknas dina semesterdagar om till nettosemesterdagar, vanligtvis genom att man tar antal arbetsdagar per vecka gånger antal semesterdagar delat med 5. Om du har 25 dagars semesterrätt och arbetar tre dagar per vecka blir antalet nettosemesterdagar (3 x 25)/5= 15 semesterdagar.

  Sammanfattningsvis, din längd på semestern är densamma oavsett din tjänstgöringsgrad. Det som däremot påverkas är hur mycket betalt du får när du är ledig, utifrån din tjänstgöringsgrad. Utgångspunkten är att semesterlönen följer den aktuella anställningssituationen. Det betyder att lönen du har under semesterledighet som förläggs till perioden då du arbetar deltid, kommer att under deltidsperioden beräknas på deltidslönen och inte heltidslönen.

  Vänliga hälsningar
  Naturvetarna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.