Till senaste kommentaren

Hur mycket kan arbetsgivaren bestämma över min semester?

I hur stor utsträckning kan arbetsgivaren styra över min semester? Vårt kontor stänger 2 veckor på sommaren och 2 veckor på vintern och vi förväntas förlägga vår semester där samt en extra vecka i förbindelse med ledigheten på sommaren. Det ger inte utrymme för att ta ledigt annan tid på året. Arbetsgivaren tycker att det är fullt rimligt att man gör så. Jag är mer tveksam om AG verkligen kan styra så hårt. Vad säger ni?
Karin

Kommentarer

    • Hej Karin! Om arbetsplatsen stängs, till exempel över jul/nyår och sommaren, kan du inte bli tvingad att ta ut obetald eller sedan tidigare sparad semester. Däremot kan arbetsgivaren lägga ut innestående betald semester om du har sådan kvar och inte begärt att få spara den. Finns det ingen betald semester att lägga ut, så är arbetsgivaren skyldig att förse dig med arbete eller bevilja dig betald ledighet.
    •  Ta gärna upp detta till en diskussion med din arbetsgivare, eller vänd dig till er lokala förtroendevalda om ni har sådana, som i sin tur kan ta upp frågan med arbetsgivaren. Ni kanske kan komma fram till någon lösning så att ni får mer flexibilitet när det gäller semestern. Du är förstås alltid välkommen att diskutera med Naturvetarnas rådgivning, 08-4662480!
    Heidi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.