Till senaste kommentaren

Hur ska man agera när chefen särbehandlar?

Hej!
Vad ska man göra om en kollega blir särbehandlad på ett kränkande sett av chefen och skyddsombudet inte har någon aning vad man ska göra? Vi diskuterade bland annat om man kan ta in någon utifrån som kan göra en utredning av arbetsplatsen för det är flera i personalen som uttryckt att chefen inte hanterar personalen rätt men är rädd för att säga ifrån.

Kommentarer

 • Hej Louise!
  Arbetsgivaren har en skyldighet enligt lag att se till så att medarbetarna har en god arbetsmiljö och att ingen blir trakasserad eller särbehandlad på jobbet. När det är chefen som särbehandlar, ska man gå till chefen ovanför, och hjälper inte det så går man högre upp i hierarkin och upp till högsta ledningen. Din kollega kan ta med en kollega eller skyddsombudet till det samtalet. Det är viktigt att man meddelar arbetsgivaren om situationen snarast möjligt.

  Arbetsgivaren är skyldig att göra följande:
  1. Utreda omständigheterna
  2. Påtala för den som särbehandlar att man inte accepterar kränkande särbehandling på arbetsplatsen
  3. Vidta de åtgärder som rimligen kan krävas för att förhindra särbehandlingen.
  Det ska finnas rutiner i verksamheten kring hur kränkande särbehandling ska hanteras, som de anställda ska känna till.

  Skulle samtalet med chefens chef eller högre upp inte hjälpa så har skyddsombudet befogenhet att på en mer formell väg kräva att arbetsgivaren vidtar åtgärder så att särbehandlingen upphör. Den befogenheten har skyddsombudet enligt 6 kap. 6 a § arbetsmiljölagen. Ett sätt att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen är att ta in extern hjälp såsom företagshälsovården.

  Om arbetsgivaren inte agerar efter den formella begäran så har skyddsombudet möjlighet att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket. Här kan du läsa mer:

  Skyddsombudets befogenheter att kräva en arbetsmiljöutredning

  Vänliga hälsningar
  Heidi
  (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.