Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur går rehabiliteringsprocessen till vid sjukskrivning?

Vem är ansvarig för rehabiliteringsprocessen när man är sjukskriven? Hur går rehabiliteringsprocessen till?
Naturvetarna Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Försäkringskassan har ett samordningsansvar för rehabiliteringsarbetet. De ansvarar för att vidta åtgärder i syfte att få den sjukskrivne att kunna försörja sig genom arbete, i första hand hos sin nuvarande arbetsgivare, men även till andra arbetsgivare på arbetsmarknaden.  

  Primärvården ansvarar för den medicinska rehabiliteringen.

  Arbetsgivaren ansvarar för att rehabilitera den anställde tillbaka i arbete hos arbetsgivaren. Arbetsgivaren ska utreda vilka rehabiliteringsinsatser som behövs och se till att dessa vidtas, utifrån individens behov. Om arbetsgivaren nonchalerar sitt ansvar så kan Försäkringskassan kopplas in och ställa krav på arbetsgivaren.

  Arbetsgivaren ska i ett så tidigt skede som möjligt utreda sjukdom och ifall den kan tänkas kräva särskilda insatser. Ifall den anställda sannolikt kommer vara sjukfrånvarande i minst 60 dagar ska arbetsgivaren senast dag 30 upprätta en rehabplan.

  Företagshälsovården ska kopplas in om det är nödvändigt. Har arbetsgivaren inte tillgång till den kompetens eller de resurser som behövs för rehabiliteringen är arbetsgivaren skyldig att anlita företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig hjälp utifrån. Företagshälsovården ska delta i den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Företagshälsovården ska vara opartisk och oberoende i sina bedömningar.

  Arbetsförmedlingen kan ibland kopplas in och svarar då för arbetslivsinriktade åtgärder, till exempel arbetsträning och utbildning för att få den sjukskrivna att kunna återgå till arbete på någon annan arbetsplats.

  Vänliga hälsningar
  Naturvetarna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.