Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Rätt deltid med barn under 12 år?

Hur fungerar det med ev rätt att gå ner i tid med barn under 12 år. Utan att ha vab eller liknande. Hos vilka arbetsgivare? Hur länge? Hur snart efter ev önskan om deltid? I vilka anställningsformer kan det gälla?
Emilia

Kommentarer

 • Hej Emilia,

  Enligt föräldraledighetslagen har man rätt att gå ner i tid till dess att barnet är 12 år om man har dagar med föräldrapenning att ta ut för samma tid. Om du inte tar ut föräldrapenning är åldersgränsen 8 år.

  Det är möjligt att ett enskilt kollektivavtal skulle kunna innehålla mer generösa regler kring detta. Finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan det vara en idé att titta om där finns andra regler.

  I övrigt så är tjänstledighet något du kan lyfta med din arbetsgivare. Arbetsgivaren har dock rätt att neka ledigheten med hänsyn till verksamheten.

  Mvh,
  Jacob
 • Hur mycket tid har man rätt att gå ner till? T.ex. 50 eller 75 %?

  Tack på förhand!
  Markus
 • Hej Markus! En medarbetare som inte tar ut föräldrapenning har rätt att förkorta sin normala arbetstid med upp till en fjärdedel för att ta hand om sitt barn. Det gäller om barnet inte har fyllt 8 år eller om det är äldre men ännu inte har avslutat sitt första skolår.

  I vissa kollektivavtal ges rätt till arbetstidsförkortning fram till barnets 12-årsdag.

  Här kan du läsa mer om föräldraledighet: 

  Föräldraledig medarbetare (forsakringskassan.se)
  Heidi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.