Kan jag få rådgivning om pension?

Har vi i naturvetarna någon gratis rådgivning för hur man kan lägga upp pensionen?

Kommentarer

 • Hej Eva,

  Javisst, den pensionsrådgivning Naturvetarna erbjuder finns här: https://secure.radgivningstjanst.se/naturvetarna

  I vår medlemsrådgivning, som du når via radgivning@naturvetarna.se eller 08-4662080 erbjuder vi hjälp med frågor som rör arbetsrätt, anställningsvillkor och lön bland annat. Vi har även separat rådgivning för egna företagare.
  Terése
 • Hej!
  Jag skulle behöva hjälp med min stundande pension, varit medlem i facket alla mina yrkesverksamma år. Jag har jobbat privat men senaste åren inom staten. Om jag tolkat saken rätt så har ni bara gratispensionsrådgivning till medlemmar som har en aktiv ITP? Tråkigt i så fall!
  Anna
 • Hej Anna,

  Naturvetarna erbjuder inte någon personlig pensionsrådgivning annat än översiktlig information om hur tjänstepensionen är uppbyggd och fungerar, samt avtalsfrågor kopplade till pensionen. Anledningen till detta är att Naturvetarna tillsammans med andra fackförbund anser att personlig pensionsrådgivning ska ske tillsammans med licenserade pensionsrådgivare med särskilda kunskaper.

  Som du nämner erbjuder PTK just sådan pensionsrådgivning för privatanställda. Men tyvärr måste man vara privatanställd vid tidpunkten för att få rådgivning.

  Inom staten ombesörjs tjänstepensionen av Statens pensionsverk (SPV). Du kan ta kontakt med dem här ifall du har frågor om din statliga tjänstepension.

  Det finns information på Naturvetarnas hemsida om tjänstepensionen som kan vara bra att titta på. Du kan också besöka Collectums hemsida som är en valcentral för ITP. Om du loggar in där så kan du se information om din tjänstepension och var den är placerad. Du kan förstås testa att kontakta din pensionsförvaltare, ifall du har särskilda frågor om t.ex. pengarnas utveckling.

  Med vänlig hälsning,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.