Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Påverkas pensionen av att gå ner i tid?

Hej,

Jag fyller strax 61 år, jobbar privat och vill gärna jobba 2 timmar mindre om dagen för att skona kroppen och orka bättre, dvs gå ner till 75 % tjänst. Kommer detta att på verka de olika "pensionsingredienserna" med förhållandevis mer än nedgången med 25 %?

Tror ni att man har förutsättningar att förhandla sig till att företaget fortsätter med oförändrade pensionsinbetalningar? ....förekommer det enligt vad ni känner till?

Företaget är helt med på min önskan om nedgång i tjänst.

Kommentarer

 • Hej Mats,

  Pensionen påverkas i många fall väsentligt precis åren innan pension. Särskilt om tjänstepensionen är förmånsbestämd.

  Det finns möjlighet att komma överens med arbetsgivaren om gå ner i tid men att arbetsgivaren fortsatt betalar in full tjänstepension. Har arbetsgivaren kollektivavtal så kan dessa lösningar redan finnas systematiserade. T.ex. 80-90-100-lösningen, som innebär att man arbetar 80 %, får 90 procent lön och 100 % tjänstepension. Men detta är inget man har rätt till. Arbetsgivaren måste godkänna en sådan lösning.

  Notera att när lönen blir lägre kommer inbetalningarna till den allmänna pensionen bli lägre om inte lönen efter lönesänkningen ligger över taket för den pensionsgrundande inkomsten.

  Naturvetarna som fackförbund är inte certifierade pensionsrådgivare, så min rådgivning stannar dessvärre vid dessa grundläggande delar.

  Om ni har kollektivavtal så kan du kontakta PTK:s rådgivningstjänst för lite mer ingående pensionsrådgivning kring din situation.
  Jacob
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.