Till senaste kommentaren

När börjar inkomstförsäkringen betalas ut?

I mitt anställningsavtal har jag nu 6 mån uppsägning ifall jag säger upp mig och 18 mån om jag blir uppsagd. När börjar försäkringen ge inkomst; är det från uppsägningsdatum eller från det datum då uppsägningstiden löper ut?
Spelar det någon roll vad skälet är till uppsägning?

Kommentarer

 • Hej Peter,

  Inkomstförsäkringen gäller om arbetsgivaren säger upp dig pga. arbetsbrist. Om du säger upp dig själv eller blir uppsagd pga. personliga skäl gäller inte försäkringen. Ersättning från inkomstförsäkringen sker från och med att du är beviljad A-kassa från Akademikernas A-kassa, då inkomstförsäkringen är ett komplement till A-kassan.

  Om du vill ha mer information gällande inkomstförsäkringens villkor och utbetalningar kontaktar du inkomstförsäkringen.

  Om du har frågor gällande A-kassan och deras villkor ta kontakt med Akademikernas A-kassa

  Vänliga hälsningar  
  Anna
 • Jag är VD i ett dotterbolag i koncernen och omfattas inte av LAS. Eftersom jag kan skiljas från min anställning utan motivering på dagen, så är väl chansen liten att skälet som anges kommer att vara arbetsbrist.
  Jag tolkar det som att det inte är någon idé att ha försäkringen. Är det rätt uppfattat?
  Peter
 • Hej Peter,

  Som anställd har man rätt till ett arbetsgivarintyg där skälet till uppsägningen ska framgå. Detta torde omfatta även den som är VD. Ett arbetsgivarintyg är i första hand ett intyg som A-kassan enligt lag behöver för att bedöma rätten till ersättning. Du som VD är berättigad ersättning från A-kassa och inkomstförsäkring så länge du uppfyller villkoren för ersättning. Arbetsgivaren torde därför vara skyldig att förse dig med ett intyg innehållandes anställningsperiod och skälet till uppsägningen för att A-kassan ska kunna göra sin bedömning enligt lag. Ett sådant intyg kan enkelt fyllas elektroniskt via A-kassans hemsida.

  Notera dock att man ur a-kassehänseende i vissa fall räknas som egenföretagare när man varit VD. Du bör kontakta AEA ifall du är osäker på vad som gäller för dig och hur du ska gå tillväga i din ansökan för att undvika avstängning.

  Med vänlig hälsning,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.