Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Milersättning

Jag skulle vilja be dig om råd vad som gäller. Ersättningen för tjänstemil på mitt företag är 6,50kr samtidigt som kostnaden är ca 20kr. Ersättningen har alltså inte täckt kostnaden för de mil jag kör i tjänsten sedan jag började arbeta för fyra år sedan. Jag har alltså betalat 50-70% av tjänsteresorna på min egen lön. Är detta lagligt? Vår chef tittar nu på om ersättningen ska höjas framåt (men tänker inte titta retroaktivt) men detta är ju en stor kostnad på jag har stått för sedan jag blev anställd.
Hillevi

Kommentarer

  • Hej Hillevi!

    Utgångspunkten är att arbetsgivare ska tillhandahålla en tjänstebil eller en hyrbil, om du behöver du en bil för att utföra dina arbetsuppgifter. Du har ingen skyldighet att ställa din bil till arbetsgivarens förfogande om ni inte har kommit överens om detta när du blev anställd.

    Om du har gått med på att använda egen bil i tjänsten, eller om du har en tjänstebil, så är det viktigt att det är tydligt vilken ersättning du ska ha för de kostnader som uppkommer på grund av detta. Det är vanligt att ersättningen är reglerade i en resepolicy eller resereglemente på företaget. Om det inte finns något sådant är det viktigt att du själv kommer överens med arbetsgivaren om ersättningen.

    Om arbetsgivaren brutit mot sin egen policy eller reglemente så ska arbetsgivaren självklart betala dig retroaktivt, men annars finns ingen sådan skyldighet.

    Det finns ju även skatteregler kring detta. Jag citerar från Skatteverkets hemsida: "Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Om du har använt förmånsbil för tjänsteresor och betalat allt drivmedel själv, kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 6,50 kronor per mil för diesel och 9,50 kronor per mil för annat drivmedel. För en laddhybridbil som kan drivas både med el och med diesel gäller det högre beloppet, det vill säga med 9,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.

    Har du fått en lägre ersättning än 18,50 kronor eller 6,50 kronor respektive 9,50 kronor per mil, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 18,50 kronor eller 6,50 kronor respektive 9,50 kronor per mil."

    Heidi
  • Hej!
    Jag har en liknande fråga. Min arbetsgivare har 32kr/mil som milersättning för egen bil i tjänsten vilket ju är ganska bra om man jämför med Hillevis situation. Samtidigt tror jag inte att denna siffra har förändrats de senaste året med de höga bränslepriserna vilket ju innebär att det som förut var en bra ersättning nu är lite sämre.

    Finns det ett digitalt verktyg där jag kan räkna ut den "verkliga kostnaden" för slitage på bilen och bränsle och är detta en fråga som jag kan ta upp via facket eller direkt med arbetsgivaren?
    Viktor
  • Hej Viktor!

    Tack för din fråga.

    Som min kollega tidigare svarat, så är det viktigt att det är tydligt vilken ersättning du ska ha för de kostnader som uppkommer på grund av detta om du har gått med på att använda egen bil i tjänsten. Den ersättningen du får är antagligen reglerade i en resepolicy eller resereglemente på företaget, och det är arbetsgivaren ensidigt som beslutar om ersättning i dessa frågor och är därmed inte något vi som facklig part kan påverka. Jag rekommenderar att du för en dialog med din arbetsgivare om ersättningen, då det inte är rimligt att du ska förlora på att du använder din egen bil i tjänsten.

    Vad gäller digitalt verktyg, så kanske du kan få vägledning i din fråga via Konsumentverket, Månadskostnad - Bilsvar .

    Lycka till!

    Med vänlig hälsning
    Katarina
  • Jag var kanske otydlig ser jag: det gäller förmånsbil och inte egen bil.
    Hillevi Pilgren Sautter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.