Bör jag växla lön mot semester?

Hej. Jag är i en rekryteringsprocess och löneförhandlar. Går från statlig till privat sektor och antalet semesterdagar sjunker rejält. Funderar på att växla lön mot semester. Vad bör jag tänka på? Finns det någon standardmodell att utgå ifrån vad en semesterdag är ”värd”? Tacksam för svar.
Dan

Kommentarer

 • Hej Dan!
  Tack för din fråga! Din fråga är lite knepig så det blir ett långt svar!

  Det finns tre viktiga saker att förhandla om: lön, semester och pension.
  Generellt sätt är de olika viktiga för dig beroende på vilken fas du är i livet. När du är ny i arbetslivet är det viktigare att komma upp i lönenivå, när du är småbarnsförälder uppskattar du fler semesterdagar och när den tiden är passerad är pensionen viktigare att fokusera på.

  Enligt Semesterlagen har du rätt till 25 dagars semester varje semesterår.
  • Om du blir anställd senare under året minskas antalet semesterdagar.
  I olika kollektivavtal kan du ha rätt till fler semesterdagar, beroende på din ålder, till exempel har alla som är anställda inom statlig sektor rätt till
  • 28 semesterdagar till och med det år du fyller 29 år
  • 31 semesterdagar från och med det år du fyller 30 år 
  • 35  semesterdagar från och med det år du fyller 40 år 
  Inom privat sektor har du oftare 25 dagar semester och eventuellt fem extra semesterdagar istället för betald övertid. Då behöver du värdera hur mycket övertid det kan bli för dig och vad det är värt.

  Nu till din fråga om värdet av en semesterdag. Svaret är att det beror på vad som står i kollektivavtalet men är i många kollektivavtal 5,4% av din aktuella månadslön. Det kan variera med olika tillägg i just det kollektivavtal som gäller hos din arbetsgivare. Formeln för att beräkna värdet blir din aktuella lön x 0,054 per dag. Om du dividerar med 12 månadslöner får du värdet per månad istället.

  Önskar du mer stöd i frågan kontakta Naturvetarnas medlemsrådgivning.
  Vänliga hälsningar
  Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.