Till senaste kommentaren

Löneförhöjning under studieledigheten?

Hej,

Jag undrar om jag har rätt till/bör få löneförhöjning under min studieledighet. Jag har varit anställd på ett och samma företag under min studieledighet, har arbetat under julledigheten och har nu även börjat sommarjobba där. Är det rimligt att få en förhöjning av lönen som åtminstone balanserar upp för inflation etc.? Vad har jag för rätt?

Tack,

Niklas Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Niklas,

  Det finns ingen lagstadgad rätt till löneförhöjning, istället gäller följande:
  • Saknas kollektivavtal måste rätten till årlig lönerevision stadgas i anställningsavtalet. 
  • Omfattas din arbetsplats av ett kollektivavtal så har de anställda rätt till årlig lönerevision. För tjänstemän finns sällan något minsta lönepåslag angivet, istället brukar individuell lönesättning tillämpas utefter särskilda lönekriterier.
  • Om det finns en av arbetsgivaren utfärdad policy som är gällande vid tidpunkten, och som stadgar en rätt till årlig lönerevision, så ska policyn efterlevas så länge den är ikraft.
  Har man varit studieledig hela perioden så brukar man inte få något lönepåslag oavsett ifall man har avtalad lönerevision eller ej. Dels pga. att ledigheten varit självvald, dels för att du inte presterat något för arbetsgivaren under perioden. För de fall man arbetat delar av perioden så kan situationen vara en annan.

  Observera att arbetsgivaren inte har någon skyldighet att beakta inflation, annat än om arbetsgivaren är bunden av ett avtal som anger en sådan skyldighet.

  Om du är medlem i Naturvetarna kan du få en en bedömning av ditt fall om du skickar in ditt anställningsavtal till radgivning@naturvetarna.se.

  Om du inte är medlem är du välkommen att ansöka om medlemskap.

  Med vänlig hälsning,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.