Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad har jag för rättigheter som konsult och förälder?

Hej!

Jag har en planerad arbetsintervju för en konsultfirma inom life science inom kort. För cirka en månad sedan blev jag förälder för första gången, och min hustru kommer att vara ledig första året mer eller mindre. Därefter har jag tänkt vara ledig en tid tills dess att vårt barn kan börja på förskolan.

Tills dess undrar jag vilka rättigheter jag har gällande möjligheter att vara med familj så mycket som möjligt men jag arbetar, till exempel arbetstid inkl resa till och från arbetet.

Enligt lag (Diskrimineringslagen, kapitel 3 paragraf 5 "möjligheter att förena förvärvsarbete med föräldraskap") verkar det som jag har rätt till att t.ex. förhandla om arbete/uppdrag som kan inbegripa långa restider. Kan jag tacka nej till ett uppdrag som omfattar >1 resa enkelväg (dvs 8 timmar arbete + minst 2 timmar resa per dag) eller be om ett uppdrag med kortare arbetstid/reseavstånd, med stöd av denna del i lagen?

Har jag t.ex. rätt att prioritera min familjs bästa som pappa om någon annan på firman inte har familj och kan ta en mer omfattande/tidskrävande roll för firman istället för mig?

Vidare, hur regleras föräldraledighet/utbetalning som konsult - via firman eller där man utför sitt uppdrag? Jag tänker på t.ex. det arbete som utgör underlag för föräldrapenning, eller vem man bör vända sig till när man vill begära/informera om stundande ledighet.

Tack på förhand.

Kommentarer

  • Hej Simon,

    Det stämmer att arbetsgivaren ska försöka organisera arbetet så att det underlättar föräldraskap och förvärvsarbete. Arbetstider och schemaläggning är sådana faktorer som kan underlätta, till exempel:
    • flextid
    • möjlighet till distansarbete
    • begränsat övertidsuttag m.m.

    Rätt att tacka nej till uppdrag 
    Angående om du har rätt att tacka nej till ett uppdrag som innebär långa restider, så finns ingen absolut rätt att tacka nej till uppdrag enligt lagen. Lagen ställer upp krav på arbetsgivare att se över möjligheterna att förena arbetsliv och arbete. Detta betyder att arbetsgivaren ska undersöka vilka möjligheter som finns och ta hänsyn till arbetstagarens önskemål i den utsträckning verksamheten tillåter.

    Du kan be arbetsgivaren att undersöka vilka åtgärder som är möjliga utifrån dina personliga önskemål. Så länge det inte drabbar verksamheten eller andra anställda i någon större utsträckning så bör arbetsgivaren gå med på dina önskemål.

    Om du gjort klart för arbetsgivaren att du vill prioritera familjen och arbetsgivaren vill lägga på dig utökade arbetsuppgifter, så kan man prata med arbetsgivaren om att i första hand utöka ansvaret för någon annan.

    Inkomst under föräldraledighet
    Om du får föräldralön så är det din arbetsgivare som betalar ut detta tillägg under föräldraledigheten, alltså konsultföretaget. Föräldralön är en förmån som anges i eventuellt kollektivavtal på arbetsplatsen eller via ditt anställningsavtal.

    Försäkringskassan betalar föräldrapenning och de kommer vända sig till din arbetsgivare (konsultföretaget) ifall de har frågor om din inkomst.

    Det är viktigt att du informerar såväl din arbetsgivare som kundföretaget om den stundande ledigheten.

    Med vänlig hälsning,
    Jacob
    (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.