Till senaste kommentaren

Kan arbetsgivaren tvinga mig att arbeta från min arbetsplats?

Arbetsgivaren tillåter oss inte längre att arbeta hemifrån, trots att Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att man ska jobba hemifrån. Kan de göra så?

Naturvetarna Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Ja, så länge ni inte har något särskilt avtalat gällande hemarbete så föreligger ingen rätt att arbeta hemifrån, även under pandemin

  Arbetsgivaren har arbetsledningsrätt vilket bland annat innebär rätt att bestämma var och hur arbetet ska utföras inom ramen för ditt anställningsavtal.

  Men arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön och ska därmed säkerställa att ingen utsätts för risk att bli sjuk på jobbet. Om arbetsgivaren försummar sitt arbetsmiljöansvar så är det viktigt att du tar kontakt med skyddsombudet så att man snabbt kan boka in möten och få arbetsgivaren att agera.

  Med vänlig hälsning,

  Vänliga hälsningar
  Naturvetarna
 • Hej,

  Intressant att man kan bli tvingad in på kontoret samtidigt som myndigheterna ber om ökad distans. På ett av våra kontor har personalen gått hem en efter en och testats positiv- fortfarande ska frisk personal sitta på sin plats. Mellanchefer är ombedda från högre instans att köra runt på våra olika kontor för att vara tillgängliga för alla medarbetare. Otroliga smittspridare kallas de av medarbetarna. Helt ofattbart att ett stort företag kan driva en sån bakåtsträvande policy och bry sig så lite om sin personal.

  Med vänlig hälsning,
  Emma
 • Hej Emma,

  Det låter som att arbetsgivaren inte tar sitt arbetsmiljöansvar på tillräckligt stort allvar.

  Precis som du är inne på så bör den arbetsgivare som har möjlighet låta sina anställda jobba på distans. Vill arbetsgivaren ändå att sina anställda ska infinna sig på kontoret av någon anledning så måste arbetsgivaren se till att man kan vistas i lokalerna på ett säkert sätt.

  Mitt råd är att du genast pratar med skyddsombudet på arbetsplatsen som kan uppmana arbetsgivaren att tänka om, alternativt snabbt arbeta fram en modell för att säkra upp arbetsmiljöriskerna i lokalerna. Fortsätter problemen så kan skyddsombudet vidta åtgärder mot arbetsgivaren.

  Om flera har drabbats av Covid på jobbet så ska det anmälas till arbetsmiljöverket. Läs mer här

  Med vänlig hälsning,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.