Till senaste kommentaren

Vilken ekonomisk ersättning kan jag få efter två veckors sjukskrivning?

Hej,
Jag har varit sjukskriven mer än två veckor, vilken ekonomisk ersättning kan jag få?
Naturvetarna (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Om du är sjukskriven och uppfyller kraven för sjukpenning får du ersättning från försäkringskassan. Läs mer om sjukpenning och dess villkor på försäkringskassan hemsida 

  Med kollektivavtal
  Om din arbetsgivare har kollektivavtal så får du normalt också sjuklön från arbetsgivaren som tillsammans med sjukpenningen ger dig upp till 80–90 % av din ordinarie lön från arbetsgivaren. Titta i det kollektivavtal som gäller för din arbetsgivare för mer information om sjuklön.

  Utan kollektivavtal
  Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal kan du ha avtalat i ditt anställningsavtal om sjuklön, titta då i ditt anställningsavtal för att se vad som gäller för just dig.

  Vänliga hälsningar
  Anna
 • Hej! Har vi som medlemmar någon extra ersättning, utöver de 80% (upp till högsta SGI) av lönen som man som sjukskriven får från Försäkringskassan?

  Tack!
  Elina
 • Hej Elina,

  Som ny yrkesverksam medlem får du fyra försäkringar kostnadsfritt i tre månader: livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring och trygghetskapitalförsäkring. För att ha rätt till välkomsterbjudandet med dessa fyra försäkringar ska du vara fullt arbetsför och bosatt och folkbokförd i Sverige den dag ansökan om medlemskapet skickas in. Läs mer på Akademikerförsäkrings hemsida

  Naturvetarna har en försäkringspartner som heter Akademikerförsäkring. Genom dem kan man teckna särskilt förmånliga försäkringar, bla. en sjukförsäkring som kompenserar för inkomstbortfall i upp till 60 månader. Men som med alla försäkringar så kan den inte utnyttjas om sjukskrivningen inträffat innan försäkringen tecknats.

  Här kan du läsa mer om vilka försäkringar Akademikerförsäkring erbjuder

  Ingen extra sjukersättning 
  I övrigt finns ingen extra sjukersättning genom medlemskapet i Naturvetarna.

  Du som får sjukpenning från Försäkringskassan kan ha rätt till extra ersättning genom ditt kollektivavtal (Naturvetarna är med och förhandlar fram villkoren i kollektivavtalen), utöver den sjuklön du får från arbetsgivaren. Om du är anställd inom privata sektorn, läs här. Om du är anställd inom kommun och region eller i ett kommunalt bolag, läs här. Inom staten finns ingen bortre tidsgräns för hur länge du kan få extra ersättning från arbetsgivaren samtidigt som du får sjukpenning från försäkringskassan.

  Med vänlig hälsning,
  Jacob
 • Hej
  Finns det någon engångsersättning inbakad i vår medlemskap ifall man drabbas av en kronisk sjukdom?
  Mari
 • Hej Mari,

  Nej, normalt finns ingen engångsersättning inbakad i medlemskapet vid sjukdom. Som ny yrkesverksam medlem däremot så får man en provperiod, där ingår b.la. en sjukförsäkring. Kontakta Akademikerförsäkring för mer information.

  Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats så kan du omfattas av AFA:s sjukförsäkring. Läs mer här

  Med vänlig hälsning,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.