Till senaste kommentaren

Har jag rätt till A-kassa när jag sagt upp mig själv?

Hej,

Jag har sagt upp mig. Vi har haft press väldigt länge på grund av personal brist, många sjuka, mammalediga, etc. Jag lider av ångest och hjärtklappningar. Jag har varit hos läkaren och fått medicin mot symptomen. Har dock inte fått någon respons från chefen, förutom att man får kämpa på.

Jag klarade det inte längre och jag har sagt upp mig.

Fråga: när ska jag anmäla mig som arbetssökande?

Med vänlig hälsning,
Dominique (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Dominique,

  Så länge du inte är sjukskriven med sjukpenning på heltid så ska du anmäla dig som arbetssökande din första arbetslösa dag. Det kan du göra via Arbetsförmedlingens hemsida. Detta gör att du skyddar din SGI och gör det också möjligt att söka a-kassa.

  Kontakta din a-kassa och ansök om ersättning från dem. I och med att du säger upp dig själv så kommer du bli avstängd i 45 dagar + obligatorisk karens på 6 dagar innan du får ersättning. Inkomstförsäkring från facket uteblir vid egen uppsägning.

  Notera att a-kassan kan besluta att du inte blir avstängd förutsatt att de bedömer att din uppsägning omfattas av ett giltigt skäl. Det kan då även bli aktuellt med inkomstförsäkring från ditt fackförbund. Är du med i Natuvetarna så kan du vända dig Akademikernas a-kassa (AEA) och Naturvetarnas inkomstförsäkring.

  Med vänlig hälsning,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.