Till senaste kommentaren

Hur mycket ger inkomstförsäkringen?

Hur mycket får jag av inkomstförsäkringen?
Naturvetarna Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Inkomstförsäkringen kompletterar a-kassan så att du kan få upp till 80 procent av din a-kassegrundande inkomst i 150 ersättningsdagar. Inkomstförsäkringen ersätter inkomster upp till 100 000 kronor i månaden, vilket ger maximalt 80 000 kronor brutto i månaden i ersättning.
  Om du inte vore vår medlem och endast är med i a-kassan får du 80 procent av maximalt 25 025 kronor i månaden de första 100 dagarna vid arbetslöshet, alltså maximalt 20 020 kronor före skatt. Inkomstförsäkringen är alltså ett viktigt komplement till a-kassan.
  För att få ersättning från Inkomstförsäkringen finns det några villkor som måste vara uppfyllda och som det därför är viktigt att du känner till:
  • Du måste vara medlem och beviljas ersättning från Akademikernas a-kassa. Medlemskap i a-kassan ingår inte i ditt medlemskap i Naturvetarna. En ansökan till Akademikernas a-kassa kan du gör här.
  • Du måste uppfylla ett arbetsvillkor, som innebär att du måste ha arbetat minst 80 timmar per månad i minst 12 månader, inom en ramtid av 18 månader före arbetslöshetens inträde. Ramtiden kan förlängas med överhoppningsbar tid i maximalt fem år. Överhoppningsbar tid är sjukdom, föräldraledighet och studier, förutsatt att de är överhoppningsbara hos Akademikernas a-kassa.
  Du måste ha varit medlem hos Naturvetarna eller annat fackförbund i minst 12 månader för att omfattas av Inkomstförsäkringen.

  På Inkomstförsäkringens webbplats kan du räkna ut vad du får i ersättning.

  Kontaktuppgifter till Inkomstförsäkringen är kundservice@inkomstforsakring.com och telefon 0770-78 20 50.
  Anna
 • Hej,

  ett par frågor om inkomstförsäkringen vid en uppsägning:

  Hur beräknas den a-kassegrundande inkomsten? Är det den inkomst jag har vid tidpunkten för en uppsägning? Eller t.ex. ett snitt över de senaste 12 månaderna? Om jag exempelvis jobbat heltid fram till för 6 månader före uppsägningen och därefter halvtid under 6 månader (med halva lönen) fram till tidpunkten för uppsägningen - vad är då min a-kassegrundande inkomst som avgör hur mycket jag får ut av inkomstförsäkringen?

  Om jag vid sidan av ordinarie anställning driver en enskild firma med oregelbundna inkomster, kan dessa inkomster bidra till min a-kassegrundande inkomst?

  Johan
 • Hej Johan,

  Tack för din fråga.

  A-kassan räknar på ett snitt över 12 månader. Det innebär att din ersättning kommer bli påverkad av att du arbetat deltid de senaste 6 månaderna. Hos Akademikernas a-kassa (Aea) kan läsa om hur din ersättning räknas ut

  Här kan du läsa vad som gäller för egenföretagare och ersättning 

  För att få klarhet i vilken ersättning som du har rätt till behöver du kontakta Aea

  Vänliga hälsningar
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.