Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur beräknas inkomst för ersättning från a-kassan?

Hej! Vad jag fått till mig är att man räknar på den genomsnittliga inkomsten under de 12 senaste månaderna och att man får då 80% av den lönen där inkomstförsäkringen täcker upp den del som inte fås från a-kassan. Om man då under de månader som används vid beräkning har varit delvis sjukskriven, VAB, föräldraledig så blir den genomsnittliga månadslönen lägre ( då VAB mm ger lägre ersättning än lönebortfallet) och därmed beräknas lönen på en lägre inkomst än din 100% lön. Jag kommer inom kort bli uppsagd (pga arbetsbrist) och har 6 månaders uppsägningstid. Jag har haft mycket lönebortfall pga av just VAB,sjukskrivning och tagit ut endel föräldraledighet.

Vill nu göra mitt bästa för att höja upp den kommande a-kassan, dels genom att låta min man ta alla kommande VAB dagar och genom att arbeta extra under helger och semester. Då jag har många innestående semesterdagar så kommer jag ha en lång semester i sommar ( 3 månader), jag har även möjlighet att arbeta extra under semestern och även ibland på helger som timanställd på en annan arbetsplats ( min arbetsgivare är okej med detta). Min fråga är om det då kommer räknas med när min kommande a-kassa ska beräknas? Kan man lämna in uppgifter om inkomster från olika arbetsgivare när man då arbetat extra under semestern och helger när man i botten arbetar 100%?

Tacksam för svar!
/ snart arbetslös...
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Anna!

  Det stämmer att som grund för din ersättning per dag ligger den genomsnittliga inkomst som du hade före arbetslösheten. Och man räknar genomsnittet på 12 månader.

  En del tjänstledighet som t ex föräldraledighet är överhoppningsbar tid, det innebär att de räknar genomsnittet på de 12 senast arbetade månaderna. Det betyder att den tid du varit föräldraledig (förutsatt att du inte har jobbat 80 timmar eller mer per månad) helt hoppas över.

  Kontakta Akademikernas A-kassa (Aea) för att få reda på vilka inkomster som kommer att räknas med när de räknar ut din genomsnittliga inkomst.

  Vänliga hälsningar
  Naturvetarna
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.