Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Har jag rätt till övertidsersättning trots att jag har ett flextidsavtal?

Jag arbetar inom produktion och ibland blir arbetspassen långa. Oftast lyckas vi planera runt detta och jobbar i skift för att lösa det. Ibland händer dock oförutsedda saker som gör att arbetsdagen blir lång (10-11 timmar ca). Enligt min chef kan detta inte generera övertidsersättning eftersom arbetstiden ligger inom ramen för vår flex och att man med min typ av arbete får räkna med att det kan bli oförutsett långa dagar. Dessutom säger min chef att vi inte kan få övertidsersättning före klockan 19. Är detta verkligen korrekt?
Har man inte rätt till övertid om man har ett flextidsavtal?
Och är det inte överskridandet av normalarbetstiden (alltså 8 timmar per dag) snarare än tiden på dygnet som avgör när övertiden börjar räknas?

Kommentarer

 • Hej! Tack för dina frågor! Det finns ingen lag som reglerar rätten till övertidsersättning, utan det avgörs av eventuella avtal. Börja med att titta vad som står i ditt anställningsavtal om det står något om övertidsersättning i det. Om det inte står något där, så ska du kolla med din arbetsgivare om ni har något centralt eller lokalt kollektivavtal som reglerar ersättningen. Kolla också vad som står i ert flextidsavtal. Även fast man har ett flextidsavtal så går det att reglera övertidsersättning för övertidsarbete. 

  Om ni har en lokal fackförening så ta upp frågan med dem. Du är förstås alltid välkommen att kontakta vår rådgivning för ytterligare rådgivning, om du är medlem.

  Bra att veta kan vara att det finns några regler om övertid (maxtid per månad/år med mera) i 7-9 §§ arbetstidslagen.

  Med vänlig hälsning

  Heidi

  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.