Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad gäller kring försäkringar vid hemarbete?

Jag arbetar hemifrån några dagar i veckan. Hur fungerar det då med arbetsgivarens försäkringar om jag skulle skada mig i arbetet?

Kommentarer

 • Hej,

  Om du skulle skada dig vid hemarbete gäller den statliga arbetsskadeförsäkringen via Försäkringskassan.

  Om du arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal har du en kompletterande arbetsskadeförsäkring via AFA försäkringar - arbetsskadeförsäkringen (TFA, TFA-KL och PSA).

  Läs mer om vilken ersättning du kan ha rätt till via Arbetsskadeguiden (är ett samarbete mellan Försäkringskassan och AFA försäkringar).

  Till skillnad från arbete på arbetsplatsen krävs att olycksfallet har ett direkt samband med det arbete du ska utföra. Med det menas att du har skadat dig i samband med att du utför dina arbetsuppgifter. Om du till exempel skadar dig när du kokar kaffe i köket räknas det inte som ett arbetsolycksfall, även om det sker under fastställd arbetstid. Det är därför viktigt att du har en egen, privat, olycksfallsförsäkring så att du är försäkrad under det som räknas som fritid.


  Läs mer om arbetsskadeförsäkringen vid hemarbete på AFA försäkrings webbplats. 
  Här kan du läsa om fler kollektivavtalade AFA försäkringar med anledning av coronapandemin
  Här kan du läsa om olycksfallsförsäkring som Akademikerförsäkring erbjuder​​​

  Vänliga hälsningar
  (Uppdaterad )
 • Hej!
  Vad gäller för mig som alltid jobbar hemifrån (anställd på konsultfirma som har kontor 30 mil bort), företaget har inte kollektivavtal. Jag har hemförsäkring men ingen annan försäkring mig veterligt.

  "Hemmaugglan"
 • Hej Hemmaugglan,

  Det är viktigt att ha en arbetsskadeförsäkring. En sådan försäkring ingår i försäkringspaketet om en arbetsgivare har kollektivavtal. Saknar arbetsgivaren kollektivavtal behöver en sådan försäkring tecknas separat.

  Arbetsskadeförsäkringar ska normalt sett omfatta också hemarbete. Men det kan vara bra att sätta sig in i villkoren så att man vet någorlunda i detalj hur försäkringsskyddet ser ut i hemmet.

  Mvh,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.