Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan arbetsgivaren ändra arbetstiden?

Vi är fyra personer på kontoret. Vi bemannar 365 dagar/år. Vi har hittills arbetat var fjärde helg vilket har funkat utmärkt. Nu har chefen bestämt att vi ska jobba två helger på 8 veckor men nu ska tex jag jobba v. 41, 44, 49, 52 osv...(istället för Var fjärde helg v. 39, 43, 47, 51.)

Vi undrar alla på kontoret varför? Finns det någon vinst för arbetsgivaren med ett sådant schema? Vi förstår inte alls anledningen och tycker att var fjärde helg blir enklare att hålla reda på och lättare att få ett jämt schema över 8 veckor. Kan chefen bara ändra på det? Vi är anställda med att jobba var fjärde helg och är inte glada över att ändra på det.

Kommentarer

 • Hej Camilla,

  Vad gäller helgarbete så brukar arbetsgivaren endast ha rätt att införa detta om det avtalats eller följer av arbetets/verksamhetens natur, eller branschstandard.

  Som jag förstår det ökar inte arbetsgivaren mängden helgarbete över tid, utan förlägger den annorlunda. Du menar att ni avtalat att helgarbete får ske var 4e helg? Om detta var ett villkor som ni kom överens om du tog anställningen, så är överenskommelse bindande. Men för att kunna hjälpa dig vidare får jag hänvisa dig till radgivning@naturvetarna.se. Skicka gärna en bild på överenskommelsen om den finns i skrift.

  Även om det inte skulle finnas en överenskommelse och arbetsgivaren vill ändra arbetstiderna på detta sätt ska arbetsgivaren på eget initiativ förhandla med facket före det att ett beslut fattas. 

  Huruvida det finns någon vinst för arbetsgivaren med en ändrad schemaläggning kan jag inte svara på.

  Med vänlig hälsning,
  Jacob

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.