Vad är föräldralön?

Vad är föräldralön och har jag rätt till det?
Naturvetarna Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Kollektivavtalen har ett extra tillägg till föräldrapenningen som kallas föräldralön. Den brukar motsvara ca 10 procent av din månadslön i ett antal månadslöner. Exakta villkor för föräldralönen varierar mellan de olika kollektivavtalen, ett villkor för att få föräldralön brukar vara villkor att du samtidigt tar ut föräldrapenning.

  För att veta om du har rätt till föräldralön behöver du kontrollera ditt anställningsavtal. Hänvisar anställningsavtalet till ett kollektivavtal är det villkoren i det kollektivavtalet som gäller. Har din arbetsgivare inte kollektivavtal tittar i anställningsavtalet om det finns någon annan skrivning som ger dig rätt till föräldralön. Om du är medlem i Naturvetarna och vill rådgivning kring ditt anställningsavtal kan du mejla det till radgivning@naturvetarna.se 

  Föräldralön ger ett bra inkomsttillskott till föräldralediga och är därför en bra anledning att vara med i fackförbund som Naturvetarna, då vi förhandlar fram denna förmån i kollektivavtalen. Tänk också på att undersöka om din blivande arbetsgivare har kollektivavtal om du en dag byter jobb.

  Vänliga hälsningar
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.