Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad har jag rätt till för ersättning vid uppsägning?

Jag undrar vad jag har för rätt till ersättning om jag skulle bli uppsagd med tanke på coronakrisen? Jag har varit medlem hos er många år och jag är även medlem i Akademikernas a-kassa.

Jag har varit föräldraledig i ett år och kom tillbaka och jobbar 100% sedan en månad tillbaka. Jag kommer också byta jobb i maj. Men att byta jobb ska väl inte spela någon roll?

Kommentarer

 • Hej Camilla!

  Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist så gäller samma regler oavsett om det är corona-epidemin eller något annat som är orsaken.

  Om du byter jobb i maj tolkar jag det som att du möjligen redan har sagt upp dig från ditt nuvarande jobb. I så fall kan du ju inte bli uppsagd av din nuvarande arbetsgivare.

  Om din nya arbetsgivare måste säga upp dig pga. arbetsbrist efter en kortare tid så blir det aktuellt med a-kassa.

  För att ha rätt till ersättning från a-kassan krävs att man uppfyller a-kassans villkor. Läs mer på AEA:s hemsida. Har du frågor om din rätt till a-kassa, vänd dig till AEA.

  Vid ofrivillig arbetslöshet gäller en karenstid hos a-kassan om 6 dagar.

  Kompletterande inkomstförsäkring
  Som medlem i Naturvetarna omfattas du av vår inkomstförsäkring. För att beviljas ersättning från inkomstförsäkringen måste du vara medlem i och beviljas ersättning från Akademikernas a-kassa. Du måste också ha varit medlem i förbundet i minst 12 månader.

  Utöver detta erbjuder Naturvetarna karriärstöd  och du är varmt välkommen att kontakta vår medlemsrådgivning om du har fler frågor.
  Naturvetarna
  (Uppdaterad )
 • Hej
  Jag vill säga upp mig från och med idag.

  Mvh
  Wadia
 • Hej Wadia! Du har rätt att säga upp dig när du vill. Kontrollera dock din uppsägningstid, för du är skyldig att arbeta under din uppsägningstid om inte annat kommer överens med din arbetsgivare. Din uppsägningstid kan framgå av ditt anställningsavtal, eventuellt kollektivavtal eller av lagen om anställningsskydd.
  Heidi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.