Till senaste kommentaren

Vad har jag rätt till för ersättning vid uppsägning?

Jag vill bara försäkra mig om vad jag har för rätt till ersättning om jag skulle bli uppsagd med tanke på coronakrisen som pågår nu. Jag har varit medlem hos er många år och jag är även medlem i Akademikernas a-kassa.

Jag har varit föräldraledig i ett år och kom tillbaka och jobbar 100% från februari. Jag kommer också byta jobb i maj. Men att byta jobb ska väl inte spela någon roll?

Camilla Dyrberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Camilla!
  När det gäller uppsägning på grund av arbetsbrist så gäller samma regler oavsett om det är corona-epidemin eller något annat som är orsaken. Skulle det av någon anledning ändras av regering eller riksdag så kommer det att finnas information om det på Akademikernas a-kassas hemsida, www.aea.se.

  Om uppsägning
  Det är uppsägningstiden enligt ditt anställningsavtal, eller kollektivavtalet på din arbetsplats, som gäller. Det är möjligt att förkorta uppsägningstiden men det förutsätter att du och din arbetsgivare kommer överens om det. Det finns inte någon skyldighet för dig att gå med på att träffa en sådan överenskommelse. Ni har ju ett anställningsavtal som reglerar sådana här situationer. Om du skulle träffa en sådan överenskommelse så kan det komma att påverka din arbetslöshetsersättning. Så om det skulle bli aktuellt, kontakta alltid a-kassan innan du ingår överenskommelsen.

  Rätten till a-kassa
  Det som gäller för att man ska ha rätt till ersättning från a-kassan grundad på inkomsten är att man uppfyller tre villkor:
  • Medlemsvillkoret - varit medlem i en a-kassa i 12 månader.
  • Arbetsvillkoret - ha arbetat minst 6 månader det senaste året, minst 80 timmar per kalendermånad. Man tittar först på det senaste året. Det spelar inte någon roll om man arbetat hos olika arbetsgivare. Tiden man räknar på kan förlängas om man till exempel varit föräldraledig, avslutat heltidsstudier eller varit sjuk. Arbetsvillkoret måste uppfyllas under medlemskapstiden.
  • Grundvillkoret - Registrerad på arbetsförmedlingen - att man kan söka och ta arbete i Sverige
  Har man inte hunnit vara med i a-kassan i 12 månader kan man ändå få ersättning grundad på arbetstiden. Grundersättningen är max 365 kronor per dag.

  Har man inte arbetat tillräckligt men har genomfört totalförsvarsplikt eller fått föräldrapenning kan man få räkna totalt två sådana månader som arbetad tid.

  Om du byter jobb i maj tolkar jag det som att du möjligen redan har sagt upp dig från ditt nuvarande jobb. I så fall kan du ju inte bli uppsagd från din nuvarande arbetsgivare.

  Om man säger upp sig själv utan godtagbara skäl så blir man avstängd från a-kassan i 45 ersättningsdagar. Men att säga upp sig för att gå till nytt arbete räknas som ett godtagbart skäl. Om det skulle inträffa att din nya arbetsgivare inte kan anställa dig på grund av arbetsbrist så att du blir arbetslös så har du rätt till a-kassa utan avstängning. Likaså om din nya arbetsgivare efter en kortare tid behöver säga upp dig på grund av arbetsbrist.

  Vid arbetslöshet gäller alltid en karenstid hos a-kassan i 6 dagar. Om man blir avstängd läggs karensdagarna efter avstängningstiden så att man inte får ersättning för sammanlagt 51 dagar. Men man ska alltid anmäla sig första dagen man är arbetslös.

  Kompletterande inkomstförsäkring
  Som medlem i Naturvetarna omfattas du dessutom av vår Inkomstförsäkring. För att beviljas ersättning från Inkomstförsäkringen måste du vara medlem i och beviljas ersättning från Akademikernas a-kassa. Du måste också ha varit medlem i förbundet i minst 12 månader.

  Här kan du läsa mer om Inkomstförsäkringen och dess villkor.
  https://www.inkomstforsakring.com/hem/

  Utöver detta erbjuder Naturvetarna karriärstöd och du är varmt välkommen att kontakta vår medlemsrådgivning om du har fler frågor.
  Matilda

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.