Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Räknas uppsägningstiden med under föräldraledighet?

Hej, jag funderar på att byta jobb under min föräldraledighet. Vad jag kan utläsa av mitt kollektivavtal har jag 3 månaders uppsägningstid. Går det att nyttja detta under föräldraledigheten eller måste jag jobba 3 månader efter det? Är det några andra saker man bör tänka på om man går i tankarna om att byta jobb under den perioden?

Mvh
Fredrik

Kommentarer

 • Hej Fredrik! Du har rätt att säga upp dig under föräldraledigheten, och du har också rätt att ta ut föräldraledighet under uppsägningstiden. Förutsättningen för att du ska få vara föräldraledig under uppsägningstiden, är att du anmält föräldraledigheten till arbetsgivaren enligt de regler som finns, det vill säga minst två månader i förväg.
  Naturvetarna
 • Hej, behöver vi under uppsägningstiden styrka att vi tar ut föräldrardagar. Dvs behöver arbetsgivaren se att arbetstagaren tar ut dagar från FK?
  Safa
 • Hej Safa,

  Har du fått beviljat föräldraledighet under uppsägningstiden är det upp till dig om du vill ta ut föräldrapenning från FK eller inte. Dvs du behöver inte visa för arbetsgivaren om du tar ut föräldrapenningdagar under din ledighet eller inte.

  Finns det kollektivavtal på din arbetsplats kan du har rätt till föräldralön/tillägg under din föräldraledighet. För att ha rätt till föräldralön kan arbetsgivaren kräva att få se att man faktiskt tagit ut dagar med föräldrapenning från FK.

  Med vänlig hälsning
  Tomas Ombudsman
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.