Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Har jag rätt att gå på anställningsintervju på betald arbetstid när jag är uppsagd?

Hej,

Om jag efter uppsägning fått godkänt att gå på en anställningsintervju under arbetstid så står det i stadgarna att jag har rätt till betald ledighet.

Innebär detta att jag har min vanliga lön eller måste ta komptimmpar, ATK eller liknande.
Jag tolkar det som jag skall ha vanlig lön under de timmar jag är borta för intervjun.

Vilket gäller?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Kristoffer,

  Om du blivit uppsagd av din arbetsgivare så har du rätt till skälig ledighet med bibehållen lön för att besöka arbetsförmedlingen eller på annat sätt söka annat arbete. Detta framgår av 14 § 2 st.i lag om anställningsskydd (LAS)

  Ett typexempel på när rätt till ledighet föreligger är just som i ditt fall när man ska på en jobbintervju.

  Jag skulle tro att det som står i stadgarna har hämtats av just denna lagregel.

  Med vänlig hälsning,
  Jacob
 • Gäller den rätten även om man har en tidsbegränsad anställning som snart upphör, eller är det bara om man är uppsagd från en tillsvidareanställning?
 • Hej Karro! Den rätten har du även som visstidsanställd, men bara om du varit anställd hos arbetsgivaren mer än tolv månader under de senaste tre åren, och fått besked att du inte får förlängt. Du har då rätt till skälig ledighet under den sista månaden, till exempel för att gå på anställningsintervju, utan löneavdrag.

  Med vänlig hälsning

  Heidi
 • Hej!
  Har jag samma rätt som timvikarie som går erbjudande att komma på intervju. I det här fallet är jag inbokad i förväg på ett par veckor, som senare avbokats av beställaren varpå arbetsgivaren behöver betala mig för tiden, men prioriterar att hitta jobb till mig dessa tider. De håller sig ej strikt till dessa tider, men jag måste det. Dock erbjuden en intervju hos annan arbetsgivare jag ansökt hos. Kan jag ha rätt att gå ifrån?
  Ulrika Andersson
 • Hej Ulrika!

  Tack för att du kontaktar oss.

  En timanställning brukar antingen innebära korta visstidsanställningar där man inte är anställd mellan anställningarna eller en tillsvidareanställning på deltid enligt schema med timlön. Utifrån din beskrivning så låter det däremot som du är anställd som konsult. Är din anställning uppsägningsbar?

  I det fallet du är anställd som konsult och din anställning är uppsägningsbar, eller om din timanställning är en tillsvidareanställning på deltid enligt schema med timlön, så har du rätt till skälig ledighet om du blir uppsagd.

  Om din anställning däremot ej är uppsägningsbar är svaret som ovan, det vill säga att du i din visstidsanställning måste vara anställd hos arbetsgivaren mer än tolv månader under de senaste tre åren, och fått besked att du inte får förlängt.

  Hoppas det gav svar på din fråga!

  Med vänlig hälsning,
  Viktor
 • Hej,

  Jag har inte blivit uppsagd än men min chef flaggade för mig igår att verksamheten går med förlust och om det inte vänder inom de närmaste månaderna så kommer jag att bli uppsagd.

  Kan jag be om att få gå på intervjuer på arbetstid då eller måste jag bli uppsagd först? Vi har inget kollektivavtal.
  Bea
 • Hej Bea!

  Beklagar att du har fått vänta på svar. Det låter som du är i en lite tuff situation. Bra att du tänker på vad du kan göra för att ta dig ur den.

  Om du blir uppsagd av arbetsgivaren så har du under uppsägningstiden rätt till skälig ledighet för att gå på arbetsintervjuer. Det framgår av 14 § i lagen om anställningsskydd (LAS).

  Du har inte motsvarande rätt till ledighet innan uppsägning. Många arbetsgivare är dock generösa med ledighet om det inte går så bra för företaget. Fråga därför gärna din arbetsgivare. Tänk också på att försöka boka intervjutid så att det inte går ut över verksamheten.

  Hoppas att det löser sig för dig!

  Med vänlig hälsning
  Per

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.