Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Får arbetsgivaren begära utdrag från min sjukjournal?

Hej! Jag har under en längre tid haft problem med magen och har därför ganska mycket sjukfrånvaro. Jag har och håller på att utredas på min Vårdcentral.
Jag blev kallad till HR eftersom jag har hög sjukfrånvaro och de begär att se utdrag från min sjukjournal som styrker att det jag säger är sant.
Har arbetsgivaren rätt att begära sådan uppgifter från min sjukjournal?
Känner mig väldigt ledsen och kränkt att jag inte blir trodd.
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej,
  Arbetsgivaren har inte rätt att kräva att se din journal och sjukvården får inte lämna ut den eftersom den omfattas av sträng sekretess. Din arbetsgivare ska inte ens be om att få ta del av den och ingen inom vården får ge ut den till annan än dig.

  Kontakt med arbetsgivaren
  Däremot är det viktigt att ha en kommunikation med din arbetsgivare för det fall att dina hälsoproblem påverkar dina möjligheter att utföra ditt arbete. Så också om du även fortsättningsvis kommer att ha mycket frånvaro. Detta för att arbetsgivaren ska kunna planera verksamheten.

  Intyg från läkare
  Du kan också be behandlande läkare att skriva ett intyg som du kan lämna till din arbetsgivare. Ett läkarintyg bör ge viktig information om din arbetsförmåga och vilka arbetsuppgifter du klarar av samt kan vara en viktig vägledning för arbetsgivaren om denne behöver anpassa din arbetssituation. Du har dock rätt att stryka över diagnos som anges i läkarintyget.
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.