Ansökan om studieledighet

Jag har sökt en högskoleutbildning som startar i höst och är på 30hp. Jag har därför tänkt begära studieledighet. Jag vet ju inte förrän i sommar om jag kommer in på studier som börjar 1 september. Hur bör ansökan om studieledighet vara formulerad? Det är ju inte säkert jag kommer in. Måste man uppge vilken kurs man ska gå för arbetsgivaren? Tacksam för lite hjälp och råd! Mvh Monica Ackesjö
Monica

Kommentarer

 • Hej Monica! Jag håller tummarna att du kommer in på utbildningen!

  För att ha rätt till ledighet för studier ska du varit anställd hos arbetsgivaren under de senaste sex månaderna eller i sammanlagt 12 månader under de senaste två åren. Om du uppfyller det kravet, får din arbetsgivare inte neka dig ledighet. Däremot kan arbetsgivaren skjuta upp ledigheten under en viss tid, och den tiden beror på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats eller inte.

  Studierna behöver inte vara kopplade till ditt nuvarande yrke, men studierna ska vara organiserade och det ska finnas en tydlig studieplan. Arbetsgivaren har därför rätt att fråga dig vad det är för typ av utbildning som du söker tjänstledighet för.

  I din ansökan om tjänstledighet ska du skriva att den gäller bara om du kommer in på utbildningen. På så sätt har du garderat dig och kan fortsätta arbeta om du inte kommer in på utbildningen. Lycka till!

  Med vänlig hälsning  Heidi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.